Producătorii europeni de lactate şi carne de porc se tem de reacţia Chinei la tarifele la automobile electrice
Presa de stat din China a dezvăluit că firmele locale se pregătesc să ceară demararea de anchete asupra unor importuri de lactate şi carne de porc din UE, pe motiv că beneficiază de subvenţii, o măsură care ar duce la suspendarea îndelungată a schimburilor comerciale.
„Dacă ai bariere suplimentare în calea schimburilor comerciale asta ar putea duce la modificarea pieţelor globale”, spune Kimberly Crewther, director la Asociaţia producătorilor de lactate din Noua Zeelandă. Această ţară este cel mai mare exportator mondial de lactate dar şi o oază de producţie pentru companii străine, inclusiv pentru grupul francez Danone.
În 2023, UE a fost a doua mare sursă de produse lactate pentru China, cu cel puţin 36% din valoarea totală a importurilor, fiind devansată doar de Noua Zeelandă, potrivit datelor vamale chineze. Australia a fost al treilea mare exportator.
Chiar dacă nu este clar deocamdată care sunt produsele pe care China ar putea să le ia în vizor pentru represalii, laptele praf, smântâna şi laptele proaspăt au fost principalele produse de export pe segmentul lactate, în valoare de 1,7 miliarde de euro, pe care UE le-a exportat anul trecut spre China, potrivit datelor Eurostat.
State membre UE precum Ţările de Jos, Franţa, Germania, Irlanda şi Danemarca au cea mai mare expunere pe piaţa chineză când vine vorba de industria lactatelor.
Ţările de Jos, Danemarca şi Franţa sunt şi mari furnizori de carne de porc, chiar dacă Spania a fost anul trecut principalul furnizor al Chinei, fiind responsabilă pentru aproape 23% din importurile totale de carne de porc ale Chinei, urmată de Brazilia şi SUA.
Pe măsură ce tensiunile comerciale dintre blocul comunitar şi China se intensifică, unii oficiali europeni au tras un semnal de alarmă împotriva introducerii de tarife suplimentare la produsele alimentare.
Cu prilejul unei vizite în China care a avut loc la finele lunii aprilie, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski a spus că intenţia sa este „de a evita, atât cât este posibil, ca agricultura să plătească pentru problemele din alte sectoare”. „Poziţia Uniunii Europene este aceea că liberul schimb de alimente est un instrument foarte important pentru a asigura securitatea alimentară la nivel mondial”, a adăugat Wojciechowski.
Istoric, China a avut o poziţie diferită când vine vorba de produse alimentare, care au fost vizate deseori de tarife retaliatorii în cadrul precedentelor dispute comerciale. În luna ianuarie, coniacul a fost vizat de o anchetă demarată de Beijing, o măsură percepută ca fiind o reacţie la sprijinul exprimat de Franţa pentru o investigaţie a UE asupra automobilelor electrice produse în China. De asemenea, în luna aprilie autorităţile chineze au adoptat o lege care le sporeşte capacitatea de a reacţiona dacă SUA sau UE vor impune tarife la exporturile din a doua economie a lumii.