Figurinele, nişte păpuşi de 20 de centimetri care se adresează persoanelor de peste 17 ani, îi prezintă pe Django, un sclav afroamerican eliberat, pe soţia sa şi pe Candie, un stăpân de plantaţie violent. De altfel, „Django”, nominalizat la cinci Oscaruri, a fost criticat pentru ilustrarea violenţei din perioada în care sclavia era practicată în Statele Unite ale Americii.
Al Sharpton, liderul National Action Network, a criticat figurinele care promovează filmul. „Vânzarea unor asemenea păpuşi este un gest jignitor la adresa comunităţii de afro-americani”, a declarat şi K.W. Tulloss, preşedintele filialei din Los Angeles a National Action Network, pentru New York Daily News. „Filmul este pentru adulţi, dar aceste figurine sunt atractive pentru copii”, a adăugat acesta. „Nu vrem ca oamenii să le folosească pentru a glumi despre sclavie”, a spus el.
Producătorii „Django dezlănţuit”, Weinstein Co, au declarat, vineri, că au cerut oprirea producţiei acestor figurine. „Avem un mare respect pentru publicul nostru şi nu am vrut să jignim pe nimeni cu aceste figurine”, se arată într-o declaraţie a companiei. Pe de altă parte, compania care vindea păpuşile, National Entertainment Collectibles Association, nu a emis nicio replică referitoare la această chestiune.
Producătorii lui Tarantino au subliniat că filmele regizorului au fost promovate în numeroase rânduri cu figurine inspirate din acţiunea lor. Unul din filmele care a fost promovat în acest fel a fost „Ticălăşi fără glorie/ Inglorious Bastards”, a cărui acţiune se desfăşoară în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
„Django dezlănţuit”, care îi are în distribuţie pe Jamie Foxx, Christoph Waltz şi Leonardo DiCaprio, a avut încasări de 130 de milioane de dolari, de la lansarea sa pe teritoriul Nord-American, pe 25 decembrie.
Filmul „Django dezlănţuit” a avut premiera pe marile ecrane româneşti vineri.