Producătorii locali de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță, carne și ouă sunt grav afectați de importurile ieftine din Ucraina. Patru asociații cer sprijinul Guvernului

17 03. 2023
grau-shutter

De la începutul războiului din Ucraina, România se afla sub presiunea fluxurilor masive de produse agro-alimentare ucrainene, ceea ce a generat fermierilor români pierderi estimate de aceștia la 200 de milioane de euro, atrag atenția patru organizații din industria alimentară reunite sub titulatura de Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Aceasta a transmis Președintelui și Guvernului o scrisoare deschisă prin care cer măsuri urgente precum:

  • monitorizarea, contorizarea și controlul siguranței alimentare produselor agricole și agroalimentare care se află în „tranzit” sau importate din Ucraina,
  • introducerea clauzei de salvgardare
  • introducerea obligativității ca marfa ucraineană să respecte aceleași condiții de calitate cu marfa UE
  • alocarea a 200 de milioane de euro din alte surse decât PAC pentru producătorii agricoli și procesatorii primari de cereale și oleaginoase,
  • în situația în care nu vor fi despăgubiți, fermierii vor reintroducerea tarifelor vamale pentru importul în anumite țări din UE afectate, precum România, Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria pentru anumite produse importate direct sau prin alte țări, respectiv din Ucraina, cum ar fi cerealele, oleaginoasele, carnea de pasăre și ouăle, laptele și mierea.

Care este situația fermierilor

Din cauza afluxului foarte mare de marfă ucraineană care utilizează inclusiv infrastructura de transport locală,  costurile logistice și de distribuție ale fermierilor locali au crescut de peste 10 ori, din datele Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

În plus, disponibilitatea logistică a scăzut semnificativ, vagoanele, camioanele, barjele fiind pline cu  marfă ucraineană pentru transportul căreia vânzătorii ucraineni sunt dispuși să plătească mult mai mult față de cei români.

Fermierii români  nu pot livra marfa din cauza cozilor mari de camioane care blochează luni de zile portul Constanța, situație determinată si de ordinea logistica la descărcare si anume, naval, feroviar și în ultimul rând rutier, prioritizându-se accesul mărfii de proveniență Ucraina.

„Costurile mari pentru serviciile de logistică/distribuție, absența unei disponibilități logistice, reducerile mari de preț pentru mărfurile ucrainene care sufocă literalmente piața românească,  au afectat grav piața produselor locale și implicit veniturile sectorului agro-alimentar din România. Acest lucru s-a resimțit și datorită secetei pedologice severe, scăderii producțiilor din zonele afectate și producția națională, ajungând la un impact de -100 euro pe tona de cereale”, transmite Alianța.

Impactul asupra producătorilor de grâu

Potrivit fermierilor, discountul la mărfurile ucrainene a fost de peste 50 euro/tonă, ceea ce îi face pe fermierii locali necompetitivi pe piața de export. Aceasta în contextul în care România este al doilea cel mai mare exportator de grâu din UE.

România a importat din Ucraina  peste 700.000 de tone de grâu și 30.000 tone făină de grâu, dar a exportat mai puțin-  aproape 3 milioane de tone, cu peste 1 million de tone mai puțin decât în acceași perioadă a sezonul trecut.

Peste 30.000 de tone de făină au ajuns în România din Ucraina la un preț mai mic decât grâul, ceea ce este imposibil din punct de vedere al costurilor de producție, dacă ar avea aceeași calitate.

Porumb cu aflatoxină, micotoxine și reziduuri de pesticide

România este principalul rezervor de porumb pentru UE, însă din 2022 importurile noastre au început să crească.  România a importat din Ucraina până în prezent aproximativ 1 million de tone de porumb, la prețuri cu 60-75 de euro/ tonă sub prețul pieței.

„O parte importantă din porumbul ucrainean de la recolta din 2021 a fost recoltat ca și recoltă în 2022 pe timp de ploaie. Costurile de uscare îi fac pe fermierii ucraineni să nu efectueze această operațiune și acest porumb care a trecut în România, era în procent de 75% deteriorat și impropriu pentru consumul uman și furajer. În porumbul ucrainean s-a găsit aflatoxină, micotoxine, o rată mare de boabe sparte, praf și multe altele ca reziduuri de pesticide, care sunt interzise în U.E. Dar, din cauza faptului că UE a suspendat certificatul veterinar, aceste produse au avut undă verde să treacă granițele fără niciun control”, mai spun fermierii.

Importuri ieftine de rapiță modificată genetic 

Și cultivatorii de rapiță au fot afectați de concurența nelioală din Ucraina care a exportat către România  400.000 de tone la prețuri cu  70-90 EURO/tonă mai mici decât prețul pieței.

În plus, fermierii locali spun că mare parte din rapița ucraineană este  modificată genetic, iar acest lucru creează probleme serioase la nivel local, la procesatori. În UE se poate produce rapiță modificată genetic.

„Valoarea FFA ( aciditate grasă liberă) a semințelor de rapiță provenite din Ucraina depășește limitele legale. Unii vânzători ucraineni, în colaborare cu unii intermediari români, au venit la origini (UKR și RO), producând astfel daune mari”.

La semințele de floarea-soarelui, fermierii se plâng că marfa ucraineană vine cu diferențe de preț de 60-100 de dolari/tonă. România  asigură 33% din producția UE, însă anul trecut  importurile României de semințe de floarea-soarelui din Ucraina au depăși  400.000 de tone, iar cele de ulei de floarea soarelui sunt deja peste 50.000 tone. „De asemenea, vorbim aici de anul de producție 2021, iar aceste mărfuri prezintă un nivel ridicat de FFA (Free faty acid) și multe reziduuri de pesticide”, mai spun fermierii.

Chiar dacă  nu există importuri directe din Ucraina de carne de pasăre și ouă directe , există cu siguranță un impact asupra fraudei cu produse avicole importate prin intermediul unor firme din alte state membre, ceea ce provoacă o concurență neloială, chiar și pe piața țărilor care nu sunt afectate în prezent, mai spun fermierii.

De exemplu, s-au înregistrat importuri de carne de pasăre în țările neafectate prin firme din Polonia și Olanda, iar la ouă prin firme din Lituania și Polonia.

„Înțelegem situația dificilă prin care trece Ucraina, încercăm să dăm dovadă de solidaritate, dar fără a ne autodistruge producătorii, piețele și mai ales consumatorii. Este de bun simț ca toate produsele care se află în „tranzit” să fie verificate, înregistrate și să se ia măsurile necesare pentru a respecta aceleași condiții/restricții ca și produsele din U.E., deoarece acestea produc contaminări, infestări cu dăunători, boli care creează probleme foarte mari pe termen lung. Acest lucru nu se întâmplă în prezent, cu concursul autorităților române”, potrivit Alianței.

Marfa amestecată pune în pericol consumatorii

Ferierii atrag atenția și asupra faptului că sunt probleme cu amestecul produselor din Ucraina cu cele din România de către intermediari și vânzarea lor fără a se specifica originea corectă. Acest lucru  afectează imaginea României pe piața internațională și va avea un efect pe termen lung asupra prețurilor produselor din România. ” Turcia a întors din drum unele nave din cauza unor probleme identificate la încărcare și au ajuns la Constanța”.

„Alături de Polonia, producătorii din România sunt cei mai afectați, și mai puțin cei din Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria. Deși volum din Slovacia este insignifiant cu cel din România, aceștia solicită 100 milioane de euro compensare. În situația neplăcută în care nu se identifică alte surse de compensare, trebuie activat Mecanismului de compensare din Fondul de Criză și cel de Rezervă PAC pentru Agricultură al U.E. și alocarea sumei acoperitoare pentru țările afectate; Statele membre care nu se află în vecinătatea Ucrainei și nu sunt afectate, trebuie să își dovedească solidaritatea față de statele afectate și să nu blocheze compensarea producătorilor din țările afectate”, mai transmit fermierii.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare este  formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO” , Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR” , Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – ,,Forumul APPR”.