Cu toate acestea, o analiză Reuters a datelor de utilizare a capacității fabricilor din Europa pentru șase producători de automobile arată că Volkswagen nu este deloc aberant și poate fi într-o poziție mai bună decât unii dintre rivalii săi majori când vine vorba de fabrici subutilizate.
Renault și Stellantis, de exemplu, au ambele rate medii de utilizare a capacității mai mici în Europa decât VW, conform cifrelor compilate pentru Reuters de GlobalData, care includeau cifre și pentru BMW, Ford și Mercedes-Benz.
De asemenea, Reuters a obținut date pentru toți producătorii de automobile din opt țări mari producătoare de mașini europene: patru în state cu costuri mai mari – Franța, Germania, Italia și Marea Britanie – și patru în țări cu costuri mai mici – Cehia, Slovacia, Spania și Turcia.
Datele respective au arătat că a existat o tendință clară către rate mai mari de utilizare a fabricilor în Europa Centrală și de Est, unde costurile sunt mai mici, sugerând că problemele cu care se confruntă majoritatea marii producători de automobile sunt în principal pe piețele lor de origine.
În întreaga Europă, capacitatea de utilizare a fabricilor care produc vehicule ușoare, cum ar fi mașinile de pasageri, a fost de 60% în 2023, în scădere de la 70% în 2019, arată datele.
În țările cu costuri mai mici, rata medie de utilizare a scăzut doar puțin la 79% de la 83%, dar în țările cu costuri mai mari, utilizarea fabricilor a scăzut la doar 54% de la 65%.
O rată de utilizare de aproximativ 70% este considerată minimă pentru rentabilitate, în funcție de vehicul, conform GlobalData, în vreme ce aproximativ 80%-90% este considerat rentabil, oferind o oarecare flexibilitate pentru schimbarea modelului și întreținere.
Pentru Volkswagen, presiunea din partea sindicatelor și politicienilor germani pentru a-și fabrica vehiculele electrice acasă – o mișcare concepută pentru locuri de muncă sigure pentru viitor – a devenit un „măr otrăvit”, a declarat Justin Cox, directorul producției auto globale la GlobalData, un furnizor de analiză de date bazat pe Volkswagen.
Această decizie înseamnă că producătorul auto folosește acum cele mai scumpe locații pentru a produce vehicule electrice cu costuri ridicate, care nu se vând în cifrele așteptate, a spus Cox.
„Costurile premium și mobilitatea pentru toți nu sunt compatibile. Acest lucru se aplică în special fabricilor noastre germane, care în prezent construiesc majoritatea vehiculelor noastre electrice”, a declarat directorul financiar Volkswagen, Arno Antlitz.
Germania a avut cele mai mari salarii pentru muncitorii din fabrici din industria auto, în comparație cu piața internațională, la 59 de euro (66 de dolari) pe oră în 2022, potrivit asociației auto germane VDA, în contrast cu 21 de euro în Republica Cehă și 16 euro în Ungaria.
În China, salariile oscilează în jurul a doar 3 dolari pe oră, potrivit unei analize Reuters.
În același timp, vânzările de mașini noi în Europa sunt în dificultate. Au scăzut cu 18% în august la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, târât în jos de o scădere de 44% a vânzărilor totale de vehicule electrice – care a inclus o scădere de 69% a vânzărilor de vehicule electrice germane.
„Solicităm ca Volkswagen să scoată mai multe modele pe care consumatorii obișnuiți și le pot permite – o mașină electrică ieftină sau un motor cu ardere ieftin, durabil”, a declarat Stephan Soldanski, reprezentant al sindicatului în orașul german Osnabrück, unde una dintre cele mai subutilizate fabrici ale VW.
Acea fabrică funcționează la aproximativ 30% din capacitatea sa, a spus Soldanski. Cele trei modele pe care le produce – Porsche Boxster, Porsche Cayman și VW T-Roc Cabriolet – sunt toate gata să se încheie până în 2026, iar sindicatele nu știu ce vor face în continuare.
Conform contractelor de muncă actuale, dacă lucrătorii VW sunt inactivi, ei continuă să fie plătiți. „Avem nevoie de idei”, a spus Soldanski. „Nu vrem o moarte lentă.