Producătorii români de usturoi încep să câştige teren în faţa concurenţei chinezeşti şi turceşti

Producătorii români de usturoi susţin că încep să câştige teren în faţa concurenţei chinezeşti şi turceşti, după ce au reuşit aclimatizarea seminţei certificate de usturoi, provenită din Franţa, care, odată crescută în solul din România, dă produsului o savoare aparte.
Economica.net - mie, 31 oct. 2018, 19:06
Producătorii români de usturoi încep să câştige teren în faţa concurenţei chinezeşti şi turceşti

Un caz de producător de succes este Emese Balazs, din Mădăraşu de Câmpie, judeţul Mureş, care a reuşit să înfiinţeze o plantaţie de patru hectare de usturoi, cu două producţii anuale, o producţie de toamnă şi una de primăvară.

„Producem usturoi din sămânţă certificată, de toamnă. Lucrăm pe patru hectare. În acest an producţia ne-a ieşit mai slabă din cauza anotimpului, avem mai multe dimensiuni, de la cele mai mici, până la cele mai mari. Secretul este să ai o sămânţă bună şi toamna să-l pui în pământ. Usturoiul de toamnă se scoate în luna iunie. Noi l-am plantat în luna octombrie şi l-am scos anul acesta, în luna iunie. Anul trecut am avut un pic de noroc că l-a prins ploaia, anul acesta a fost foarte, foarte slab, dar ne bucurăm că usturoiul de toamnă a ieşit atât de frumos. Sămânţa este de-a noastră, de aici, se numeşte Messidor şi s-a acomodat cu clima, deci e o sămânţă certificată din Franţa şi aşa am reuşit şi noi să producem. Producem usturoiul de toamnă pe patru hectare şi pe trei hectare producem usturoiul de primăvară. Acum îl avem pe cel de toamnă. Deşi lumea devine tot mai modernă şi există comentarii cum că ar trebui să se renunţe la usturoi fiindcă miroase, oamenii cumpără cantităţi mari. Avem şi comentarii foarte bune pentru că lumea se bucură că se găseşte usturoi românesc şi de calitate. Pot să vă spun că usturoiul este un antibiotic natural”, a declarat, pentru AGERPRES, Emese Balazs.

Producătorul mureşean de usturoi, singurul din zona centrală a ţării, vinde acest tip de legumă „la pachet” cu secretul păstrării usturoiului şi după tăiatul porcului.

„La toată lumea recomandăm să-l păstreze la loc uscat şi răcoros, în cămară sau în pivniţă. Acesta fiind un usturoi de toamnă, se zice că până la tăiatul porcului se poate păstra. Cel de primăvară, abia în luna ianuarie-februarie se scoate şi acela se păstrează până în martie. Eu recomand la toate gospodinele care folosesc usturoi ca, în cazul în care observă că se înmoaie un pic sau se strică, se face maroniu, să-l dea prin maşina de tocat, cu un pic de sare de lămâie şi apă, să îl pună în borcane şi deasupra să închidă cu ulei. Să-l pună pe un raft în cămară şi o să aibă usturoi proaspăt şi doi ani de zile. Ca orice legumă, după ce-l tai nu mai are aroma aşa de tare, dar usturoiul îşi păstrează savoarea”, a arătat producătorul.

În privinţa forţei de muncă de pe cele patru hectare de teren cultivate usturoi, Emese Balazs a spus că are câţiva angajaţi, dar că peste 70% din lucrări se efectuează mecanizat, însă este nevoie de o atenţie cel puţin la fel de sporită, ca în cazul viţei de vie.

„Secretul unui usturoi de calitate? Primul lucru este ca să se pună în lunile octombrie-noiembrie, pentru că atunci prinde lunile de iarnă şi primeşte mai multă umiditate, ploaie, zăpadă. Pur şi simplu trebuie foarte mult săpat, având grijă, ca şi la viţa de vie, că şi acolo dacă plouă, a doua zi bate soarele, deja trebuie controlat ca să nu primească bacterii şi aşa mai departe. Deci, este foarte, foarte dificil să lucrezi cu usturoiul, ca şi cu viţa de vie. În mod normal se pune în octombrie, se recoltează în iunie, dar şi aceasta este în funcţie de anotimp. Dacă se usucă mai repede cele trei frunze, atunci trebuie scos. Se usucă apoi în uscătorie, se leagă, se pune în uscătorie şi abia după 1-2 săptămâni se taie coada şi-l pregătim pentru vânzare”, susţine femeia.

Emese Balazs a precizat că, deocamdată, producţia de usturoi din Mădăraşu de Câmpie nu este în supermarketuri, aceasta fiind livrată direct solicitantului şi este disponibilă doar în târgurile de produse tradiţionale, care sunt tot mai multe în ultima perioadă.

„Noi încă suntem la început, foarte mult ne-am chinuit cu concurenţa chinezească şi turcească pentru că toată lumea ne baga în aceeaşi categorie, cum că ar fi chinezesc, pe motiv că aici, în România, nu creşte. Ba creşte, dar trebuie să ai o sămânţă foarte bună şi atunci va creşte. Încercăm deocamdată să-l facem cunoscut în târguri. Vindem cam 50-60 de kilograme pe zi, dar depinde de piaţă, unde mergem, ne cunosc şi oamenii de acasă, din sat. Ca şi pastă o să încercăm, dar acolo altfel iese producţia. Nu am auzit până acum să mai fie în zonă şi alţi producători de usturoi. Eu recomand la toată lumea cu mare încredere să pună soiul acesta de toamnă şi o să iasă o recoltă bună”, a subliniat ea.

Deşi nu este încă sezonul de tăiere a porcilor, când se spune că este în creştere consumul de usturoi, la standul producătorului mureşean oamenii fac mereu rând şi spun că sunt atraşi nu doar de savoarea acestui produs, ci şi de reţeta de păstrare a usturoiului pe perioada de iarnă.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...