Agricultorii români riscă să îşi piardă accesul în pieţe ,începând cu 1 Mai, de când o lege intrată în vigoare anul trecut îi obligă să deţină un atestat de producător. Reprezentanţi ai asociaţiilor de fermieri susţin că autorităţile nu a tipărit documentele, iar producătorii riscă amenzi dacă vând fără acest document. Ei cer ajutorul Guvernului pentru soluţionarea problemei. „Dacă agricultorii nu vor fi lasați cu marfa în piață, de la 1 mai, vor avea prejudicii imatrense. Federația AGROSTAR a atras de mai mult timp atenția că aceste tipizate trebuie tipărite din timp. Am făcut numeroase demersuri la Ministerul Agriculturii pentru a intensifica discuțiile cu factorii locali, dar cererile noastre au ramas fără răspuns și de aceea considerăm necesară intervenția premierului. Cu atât mai mult cu cât implementarea măsurii depinde și de Uniunea Națională a Consiliilor Judetene, Asociația Comunelor din România. Faptul că am ajuns la termenul intrării în vigoare a noilor reguli de vânzare în piețe și autoritățile sunt total nepregătite e încă o dovadă a haosului cu care se confruntă agricultorii”, au declarat într-un comunicat reprezentanţii Agrostar.
Citeşte şi Lege – De la 1 mai, producătorii adevăraţi intră în pieţe. Cum îi recunoşti
Aceştia așteaptă și o asigurare scrisă de la Ministerul Finanțelor că prin aceste atestate producătorii nu sunt supuși unei duble impozitări.
Federația AGROSTAR consideră, de asemenea, că schimbarea radicală a modul în care agricultorii au acces în piețe nu a fost tratată cu responsabilitate și solicită Ministerului Agriculturii, prin Direcțiile Agricole și împreună cu factorii locali, să înceapă acțiuni de informare, iar în cazul în care noile tipizate nu sunt gata și agricultorii nu sunt informați cu privire la noile reguli să amâne intrarea în vigoare a acestora.
Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicală din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar.
Amintim că, începând cu 1 mai 2015, producătorii agricoli vor trebui să deţină un aşa-numit atestat de producător pentru a-şi putea vinde marfa în pieţele agroaliementare. Documentul, care înlocuieşte certificatul de producător, conţine informaţii detaliate atât despre cel care produce cât şi despre exploataţia acestuia.
Concret, potrivit Legii pieţelor (Legea 145/2014) care a intrat în vigoare în luna octombrie a anului trecut, atestatul conţine informaţii precum numele producătorului agricol, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată de acesta, respectiv efectivele de animale pe care le deţine şi pe care le-a înregistrat în registrul agricol.
Actul, eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, este valabil un singur an şi trebuie ştampilat şi semnat semestrial de primarul comunei sau oraşului pe teritoriul căruia are ţăranul exploataţia. Actul se poate acorda cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale sau sindicale din agricultură