Producătorii şi distribuitorii de medicamente: Autorităţile nu au luat în calcul impactul social al HG privind preţurile

Producătorii şi distribuitorii de medicamente din România susţin că Hotărârea de Guvern privind preţurile maximale ale medicamentelor a fost adoptată fără a fi luat în calcul impactul social şi cel economic, în timp ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, le-a răspuns, la Conferinţa "CRIZA SISTEMULUI MEDICAL ROMÂNESC. Accesul pacienţilor la tratament", organizată, joi, de agenţia de presă News.ro, că autorităţile au făcut un studiu de impact, ale cărui concluzii au dus la adoptarea acestor măsuri.
Economica.net - joi, 27 oct. 2016, 12:09
Producătorii şi distribuitorii de medicamente: Autorităţile nu au luat în calcul impactul social al HG privind preţurile

Director executiv al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici (ADRFR),Cristina Pricop, a afirmat, la conferinţa News.ro, că actul normativ nu ia în calcul, sub nicio formă, impactul social şi economic al aplicării măsurilor de reducere suplimentară a preţurilor sub nivelul minim european.

“Impactul social şi cel economic nu au fost evaluate complet înainte ca proiectul de Hotărâre de Guvern să fie supus dezbaterii publice, iar această măsură va face ca preţul medicamentelor să fie sub media europeană”, a declarat Pricop.

În acelaşi timp, directorul general Farmexpert, Iulian Trandafir, a întrebat dacă s-a făcut o analiză a produselor şi dacă există un înlocuitor generic pentru ca populaţia să aibă acces la medicamante.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus că a fost făcut un studiu de impact, ale cărui concluzii au dus la adoptarea acestor măsuri.

“Sigur, avem un studiu pe care îl facem intens şi indepent, care se baza pe asumpţii generale, deoarece nu putem prevedea fiecare aspect comercial. Avem un grad de nesiguranţă în această zonă. Din păcate, medicamentele off patent au o cotă de piaţă relativ mare. Acestea se vor ieftini cu 35% în trei ani”, a declarat Voiculescu.

Potrivit directorului ADRFR, statul a suferit o pierdere de 117 milioane de lei doar din TVA şi din impozitul pe adaosul din distribuţia lanţului de farmacii.

“Toate aceste motive ne-au dus la concluzia că acest proiect nu are cum să ducă la îmbunătăţirea accesului la medicamente. Vrem să găsim tot felul de soluţii pentru a rămâne în piaţă”, a completat Pricop, care a mai spus că nu a văzut însă forma finală a Hotărârii de Guvern.

Proiectul Hotărârii de Guvern privind aprobarea Metodologiei de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor a fost în dezbatere publică, dar pacienţii, farmaciştii, producătorii şi distribuitorii au cerut retragerea documentului pe motiv că măsurile vor lăsa bolnavii fără tratamente.

“După cum ştim, dezbatearea publică a fost una unică deoarece toata sala a fost împotriva propunerii ministerului. Vorbim de la pacienţi, până la producători. Aşteptăm să vedem forma finală, dacă sunt făcute alte completări”, a completat directorul general Farmexpert.

Totodată, Laurenţiu Mihai, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a spus că asociaţia şi-a exprimat în mai multe rânduri dezamăgirea în ceea ce priveşte adoptarea acestui act normativ, chiar dacă există bune intenţii din partea actualei conduceri de a îmbunătăţii accesul pacienţilor la medicamente.

“Dar este lipsit de relevanţă şi onestitate dacă vorbim despre preţuri lăsând clawback-ul la o parte. Deficitul nu este susţinut numai de la bugetul de stat, deficitul este suştinut şi de producatori cu 1 miliard de lei prin taxa clawback”, a spus Mihai.

Potrivit directorului APMGR, în urma adoptării unei astfel de legi producătorii vor elimina produse din portofoliile lor deoarece nu va mai fi sustenabil să le producă.

“Acest proiect încearcă să tempereze lucrurile, dar nu cred că va reuşi. Va exista o delistare.(…) Prin aplicarea unui ordin foarte vechi, piaţa s-a redus cu 15-17%, ceea ce a dus la dispariţia a mai mult de 100 de produse. Este clar că o parte dintre acestea au dispărut din cauza sustenabilităţii preţului”, a concluzionat director general Farmexpert.

Guvernul a adoptat, miercuri, o Hotărâre pentru aprobarea Metodologiei de calcul al preţurilor maximale ale medicamentelor, astfel că medicamentele inovative se vor ieftini în 3 etape începând din aprilie 2017, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

De la 1 aprilie 2017 se va aplica ieftinirea de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat – aşa numitele off patent – de 10% în al doilea an şi 15% în al treilea an. Pentru restul medicamentelor prescrise cu reţetă procedura de calculare a preţului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preţ european dintr-un coş de 12 ţări, cum a fost şi până acum.

O a doua prevedere a Hotărârii de guvern se referă la introducerea unei metode diferite de calcul al preţurilor pentru medicamentele esenţiale – stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii – care sunt compensate 100% în România.

De asemenea, pe lista medicamentelor esenţiale vor fi incluse şi vaccinurile şi produsele de plasmă şi sânge.

Partenerii conferinţei organizate joi de agenţia de presă News.ro sunt Medlife, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Framaceutici din România (ADRFR) şi Farmexpert.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...