Comentariile lui Allan Swan, președintele Panasonic Energy din America de Nord, evidențiază modul în care angajamentul viitorului președinte Donald Trump de a crește importurile tarifare pentru mărfurile chinezești a forțat companiile din întreaga lume să-și reevalueze procesele de producție.
Panasonic Energy, care furnizează baterii Tesla, precum și altor producători de automobile, este o unitate a gigantului electronic japonez Panasonic.
Trump a promis că va impune tarife de 10% la importurile globale în SUA, împreună cu un tarif de 60% pentru mărfurile chineze. În noiembrie, el a promis în mod special un tarif de 25% la importurile din Canada și Mexic când își va prelua mandatul pe 20 ianuarie.
Primul lucru pe care trebuie să-l facă afacerea în ceea ce privește tarifele Trump este „să nu aibă lanțul de aprovizionare dedicat din China”, a declarat Swan pentru Reuters într-un interviu.
„Avem aprovizionare chineză, dar nu avem multe”, a spus el. „Și avem planuri să nu mai avem unele, pe măsură ce mergem înainte, iar asta s-a accelerat”.
Cea mai mare parte a bateriilor Panasonic Energy fabricate în SUA provin de la furnizori de peste mări, inclusiv cei din Canada, a adăugat Swan.
Reuters a raportat luna trecută că echipa de tranziție a lui Trump a recomandat tarife pentru materialele bateriilor la nivel global.
Washington Post a scris luni că colaboratorii săi explorează planuri tarifare mai restrânse care acoperă importurile critice, pe care Trump le-a negat ulterior.
În Statele Unite, Panasonic Energy operează o fabrică în Nevada și intenționează să deschidă oa doua fabrică americană în Kansas în acest an.
Firmele japoneze se pregătesc pentru incertitudinile din jurul celei de-a doua președinții a lui Trump, în special în politicile sale comerciale.
Producători de automobile precum Nissan și Honda au sugerat posibile efecte ale tarifelor americane asupra Mexicului, un centru de producție și export cu costuri reduse pentru piața americană.
Producătorul de mașini grele Komatsu a declarat că un potențial război comercial dintre SUA și Canada ar fi un „punct-un-doi” pentru afacerea sa cu echipamente miniere.