Producătorul de camioane Scania se așteaptă ca, până în 2025, 10% din volumul vânzărilor din Europa să fie de mașini electrice
Scania a investit în tehnologia hidrogenului și este în prezent singurul producător de vehicule grele cu vehicule deja operaționale, dar, potrivit companiei, în viitor utilizarea hidrogenului pentru astfel de aplicații va fi limitată, deoarece este necesară de trei ori mai multă energie electrică regenerabilă pentru a alimenta un camion cu hidrogen în comparație cu un camion electric cu baterii. O mare cantitate de energie se pierde în producția, distribuția și conversia înapoi la electricitate.
Reparația și întreținerea sunt mai costisitoare, iar costul pentru un vehicul cu hidrogen va fi mai mare decât pentru un vehicul electric cu baterie, deoarece sistemele sale sunt mai complexe, cum ar fi un sistem extins de aer și răcire. În plus, hidrogenul este un gaz volatil care necesită mai multă întreținere pentru a asigura siguranța.
Cu toate acestea, hidrogenul este un purtător de energie promițător; un mod bun de stocare a energiei pe cicluri lungi și va juca un rol important în decarbonizare dacă este produs într-un mod ecologic, iar Scania așteaptă să obțină oțel produs fără elemente fosile pentru camioanele sale, deoarece hidrogenul va juca un rol mai mare în mai multe industrii.
Pilele de combustibil staționare sunt o componentă importantă a sistemului de încărcare electrică. Această soluție este deosebit de promițătoare în zonele cu energie regenerabilă abundentă și în zonele rurale din rețeaua electrică principală.
„Pentru a face ceea ce este mai bun atât pentru economia totală de operare a clienților noștri, cât și pentru planeta noastră, nu închidem ușa niciunei posibilități. Este clar că accentul Scania în perspectiva aici și acum, precum și pe termen scurt, este o combinație de combustibili regenerabili și vehicule electrice cu baterii. Vedem asta pentru practic toate segmentele ”, spune Alexander Vlaskamp, șeful vânzărilor și marketingului la Scania.
Obiectivele climatice ale Scania, bazate pe știință, sunt reducerea emisiilor de CO2 ale companiei 50% până în 2025, pentru propriile operațiuni, precum și să reducă emisiile de la vehiculele clienților cu 20% în aceeași perioadă.
De asemenea, Scania intenționează să lanseze în fiecare an cel puțin o nouă aplicație de produs electric în segmentul autobuzelor și camioanelor.