Producătorul de inputuri organice Norofert încheie primele nouă luni din 2024 cu o creștere a cifrei de afaceri de 10% și a profitului net de 24%

Norofert, principalul producător de inputuri organice și furnizor de biotehnologie pentru agricultură, a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2024 o cifră de afaceri de 35,5 milioane de lei, marcând o creștere de 10% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Economica.net - mie, 27 nov. 2024, 19:24
Producătorul de inputuri organice Norofert încheie primele nouă luni din 2024 cu o creștere a cifrei de afaceri de 10% și a profitului net de 24%

Evoluția a fost susținută de activitatea de producție și comercializare de inputuri agricole, inclusiv de rezultatele din Statele Unite ale Americii. Într-un context agricol dificil în România, caracterizat de secetă și prețurile scăzute ale recoltelor, compania a demonstrat reziliență și a înregistrat o creștere a profitului net de peste 24%, atingând 1,4 milioane de lei în în această perioadă.

„Rezultatele obținute în primele nouă luni ale anului reflectă capacitatea companiei de a se adapta la un context dificil și confirmă viabilitatea modelului nostru de afaceri. De asemenea, în T3 2024 am anunțat extinderea operațiunilor în Brazilia printr-un parteneriat strategic și construcția unei noi fabrici împreună cu grupul brazilian Engenutri. În plus, ne pregătim pentru lansarea unei emisiuni de obligațiuni corporative în valoare de 15 milioane de lei, care va susține investițiile în extinderea infrastructurii de irigații la ferma din Zimnicea și accelerarea expansiunii pe piețele internaționale. Prioritățile noastre strategice rămân axate pe creșterea prezenței în SUA și Brazilia, alături de inovația continuă în dezvoltarea soluțiilor pentru agricultura durabilă. Suntem încrezători că strategia noastră pe termen lung va aduce valoare acționarilor, clienților și partenerilor noștri”, a declarat Vlad Popescu, președintele Consiliului de Administrație Norofert.

 

Cifre cheie consolidate în primle nouă luni din 2024

Soldul activelor imobilizate ale Grupului a ajuns la 28,3 milioane de lei, o creștere de 21%, în principal ca urmare a investițiilor realizate în sistemul de irigații și în laboratorul de cercetare. Aceste active sunt esențiale pentru strategia companiei de dezvoltare, pentru a putea produce o gamă cât mai largă de produse, asigurând astfel o poziție competitivă mai bună în piață.

Creanțele s-au menținut aproximativ la același nivel cu anul trecut, refectând prudență în politica de vânzări în condițiile în care afacerile din agricultură trec printr-un an foarte dificil. Am menținut un grad de încasare ridicat, de aproximativ 93%, ca urmare a unei selecții riguroase a clienților și a unei politici prudente de management al riscurilor.

Datoriile totale au înregistrate sunt de 57,3 milioane de lei, o creștere de aproape 4% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, ca urmare a creșterii plafonului de factoring necesar finanțării vânzărilor și îmbunătățirii cash-flow-ului.

Veniturile din exploatare ale Grupului au fost de 38 milioane de lei, o scădere de doar 1%, influențate în principal de lipsa de lichiditate din piața de agribusiness din prima jumătate a anului 2024.

Cheltuielile de exploatare s-au menținut la un nivel similar cu anul trecut, la aproximativ 34 milioane de lei.

Rezultatul operațional înregistrat este de 4,2 milioane de lei, cu aproape 9% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut ca urmare a creșterii cheltuielilor cu amortizarea.

În condițiile celor menționate mai sus, rezultatul net înregistrat de companie este de 1,4 milioane de lei, în creștere cu 24% față de rezultatul înregistrat în primele nouă luni din 2023.

 

Investiții anunțate în primele nouă luni din 2024

În România: Finalizarea primei etape a laboratorului de cercetare de la Filipeștii de Pădure și contractarea unui credit de 4,1 milioane lei, prin programul IMM INVEST Plus, pentru achiziționarea de sisteme și echipamente de irigare cu sistem de pivoți. Banii sunt utilizați pentru finalizarea sistemului de irigații pe 340 de hectare din cele 1.000 ha operate în regim ecologic la Ferma Zimnicea. Valoarea totală a proiectului de investiții este de aproximativ 4,9 milioane de lei din care contribuția din surse proprii a companiei va fi de 15%.

În SUA: Inaugurarea liniei de producție din Watertown, Dakota de Sud, cu o capacitate de 8.000 litri pe zi. utilizând bacteriile produse în România, în laboratorul din Filipeștii de Pădure. Investiția de 250.000 de euro folosită pentru asamblarea liniei de producție de inputuri s-a derulat prin intermediul companiei Norofert AG, companie înființată în parteneriat cu Gary Lamb, antreprenor cu o experiență de peste 30 de ani în agribusiness-ul din Midwest. Pentru a asigura distribuția produselor compania a încheiat contract cu unul dintre cei mai importanți distribuitori din Watertown, acoperind regiunile Dakota de Sud, Dakota de Nord și Minnesota.

În Brazilia: Înființarea Norofert Brasil LTDA, în parteneriat cu Engenutri, pentru construcția unei fabrici cu o capacitate de 15.000 litri/zi. Proiectul, evaluat la 500.000 de euro, este cofinanțat de ambii parteneri. Norofert Brasil LTDA va demara construcția fabricii în noiembrie, iar lucrările sunt estimate să fie finalizate în aproximativ două luni. Spațiul pentru linia de producție, de 500 mp, a fost deja contractat și se vor utiliza bacterii produse în laboratorul din Filipeștii de Pădure din România. Procesul de omologare a produselor Norofert pentru piața din Brazilia este preconizat să fie finalizat în iunie 2025.

Situațiile privind rezultatele financiare aferente primele nouă luni sunt prezentate atât conform RAS, cât și în conformitate cu IFRS (Standardele Internaționale de Raportare Financiară).

Rezultatele consolidate ale grupului includ atât performanțele companiei mamă, Norofert S.A., cât și ale filialei Agroprod CEV S.R.L., deținută în proporție de 100%. Agroprod CEV cultivă în regim ecologic un teren agricol de 1.000 de hectare în Zimnicea, județul Teleorman. În consolidare s-a luat în calcul și 51% din rezultatele obținute de NOROFERT AG LLC.

Despre Norofert

Norofert este liderul cercetării pentru agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, fondat în anul 2000 de către familia Popescu. În plină dezvoltare a facilităților de producție care să susțină practici agricole sustenabile, la nivel internațional, Norofert demonstrează angajament față de obiectivul neutralității climatice și capacitatea de a inova într-un domeniu crucial pentru viitorul agriculturii și a siguranței alimentare.

Cu un mix de linii de afaceri, Norofert a dezvoltat în ultimii ani capacități proprii de producție atât în aria inputurilor, cât și de farming agricol, linii care vor cunoaște dezvoltare în următorii ani. Cu 65 de produse în portofoliu, compania se adresează atât fermierilor din agricultura convențională, cât și din cea ecologică, cu o nișă nouă a produselor convenționale lichide, cu cerere tot mai mare.

Din 2020 compania este listată la Bursa de Valori București pe piața AeRO și din octombrie 2021 acțiunile Norofert sunt incluse în indicele BETAeRO. De-a lungul celor 4 ani de activitate în piața de capital, Norofert a atras 14 milioane de lei prin majorări de capital și 11,5 milioane de lei printr-un plasament privat de obligaţiuni corporative. Obligațiunile corporative ale companiei sunt tranzacționate în piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul NRF25 începând cu 5 iunie 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat marţi că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, după ce afirmase în mai multe rânduri că......
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările de reparaţii pe sectorul bulgăresc al podului peste Dunăre, lângă Ruse, se vor relua miercuri, 8 ianuarie, ...
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat marţi să excludă ideea de a recurge la forţă pentru anexarea Canalului ...
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Pilotul sud-african Saood Variawa (Toyota Gazoo) a câştigat, marţi, cea de-a 3-a etapă a Raliului Dakar 2025, la clasa ...