Noua facilitate, amplasată pe locația fostei fabrici Chempro, achiziționată anul trecut de companie, este rezultatul unui amplu proces de modernizare și tehnologizare. Cu o cifră de afaceri de 96,2 milioane de lei în 2023, EVOLOR marchează un nou capitol de dezvoltare, ce vizează creșterea competititivității produselor, prin noi investiții planificate pentru perioada următoare.
Inaugurarea noii unitați dă startul următorului capitol în dezvoltarea accelerată a companiei și în revitalizarea unei zone industriale reprezentative pentru România. Fabrica de tencuieli decorative de pe platforma Oltchim este așteptat să genereze, în primul an complet de activitate, o producție de circa 10.000 de tone de tencuieli decorative, tencuieli mozaicate și grunduri pentru tencuieli.
Noua facilitate de producție are o suprafață de 3.776 mp și include capacități operaționale performante și robotizate, un nou laborator de cercetare-dezvoltare, echipamente cu tehnologie de ultimă generație și spații logistice și administrative.
Linii robotizate, deja în funcțiune, în valoare de peste jumătate de milion de euro, facilitează ambalarea în siguranță și în condiții moderne a produselor pentru transporturi pe distanțe lungi și reduc posibilitatea deteriorării acestora pe lanțul de distribuție. Totodată, noua unitate va spori cu 15% capacitatea de producție a tencuielilor decorative, crescând cu 50% capacitatea de stocare pulberi vrac, ceea ce va conduce la reducerea semnificativă a cantității deșeurilor de hârtie.
„Deschidem azi un nou capitol în dezvoltarea EVOLOR, o poveste de succes 100% românească. Adăugăm, astfel, celor peste 30 de ani de expertiză și perfomanță în industria lacurilor și vopselurilor, tehnologia, capacitățile de inovație, know-how-ul și investițiile necesare pentru a accelera transformarea EVOLOR într-un jucător redutabil pe piața europeană a materialelor de construcții”, declară Bogdan Pîrvu, CEO Evolor.
Tot pe platforma Oltchim, compania vizează, în următorii ani, dezvoltarea unei noi secții de producție de vopsele lavabile, o secție de producție de lacuri și emailuri ecologice și un centru logistic de distribuție a produselor finite, pentru a-și extinde arealul de distribuție, atât pe piața internă, cât și pe piețele de export.
În acest scop, EVOLOR a achiziționat șase terenuri în suprafață totală de 13.518 mp, în plus față de investiția inițială în hală și terenul aferent de 12.321 mp. În prezent, suprafața totală destinată dezvoltării operațiunilor este de 25.839 mp.
„Reindustrializarea României, misiunea noastră strategică la ROCA Industry, înseamnă pași și acțiuni concrete, care presupun investiții, echipe cu viziune și capacitate de implementare și valoare reală adăugată produselor Made in România. Inaugurarea fabricii EVOLOR de pe platforma Oltchim, o investiție strategică a holdingului, arată concret că reindustrializarea a început deja și ne bucurăm să fim promotori ai acestui proces. Continuăm să credem că România are toate șansele să exporte campioni industriali competitivi în Europa și să ne îndeplinim promisiunile asumate”, declară Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry.
EVOLOR este unul dintre cei mai mari jucători din județul Vâlcea, după cifra de afaceri și un angajator stabil, numărul mediu de salariați crescând constant, în 2024 atingând cifra de 168, în creștere cu 23% față de anul precedent. EVOLOR a înregistrat o creștere a businessului de peste 50% în ultimii doi ani, de la intrarea în portofoliul ROCA Industry, ajungând la o cifră de afaceri de 96,2 milioane de lei la nivelul anului 2023, de la 64,3 milioane de lei în 2021. Spre comparație, în urmă cu 10 ani, EVOLOR înregistra un volum de afaceri de 27,8 milioane de lei.
În prima jumătate a anului 2024, într-un context de piață dificil pentru industria materialelor de construcții, EVOLOR a înregistrat o cifră de afaceri de 53,7 milioane de lei, marcând din nou o creștere, în valoare de 8,3% față de aceeași perioadă din 2023.
Din 2023, EVOLOR a început operațiunile de export pe piețele din Israel și Republica Moldova. În timp ce relațiile comerciale cu Israel au fost oprite deocamdată ca urmare a contextului politic, din acest an noi exporturi au fost realizate și în Marea Britanie. Unul dintre obiectivele strategice ale companiei în 2025 este creșterea volumelor de export pe toate piețele externe în care este deja activă și deschiderea de noi canale de export.
Pe piața internă, EVOLOR are parteneriate strategice de distribuție la nivel național în rețelele de magazine de tip DIY (Dedeman, Leroy Merlin, Brico Depot), precum și prin distribuitori locali, în peste 1.300 de magazine tradiționale.
EVOLOR deține un portofoliu diversificat de produse, cu prezență în toate segmentele de piață (economic, medium și premium), prin cele doua branduri principale comercializate, Sticky și Coral, și oferind un raport optim calitate/preț. Produsele companiei includ: vopseluri lavabile de interior și exterior, tencuieli decorative, emailuri, lacuri, grunduri, diluanți, produse complementare, pigmenți superconcentrați. Recent, EVOLOR a lansat o serie de produse cu un grad înalt de tehnologie înglobată: tencuieli decorative incombustibile, vopsele lavabile pentru împrospătarea fațadelor, care împiedică formarea algelor și a mucegaiurilor, dar și vopsele lavabile, emailuri și vopsele decorative destinate camerelor copiilor.
Compania traversează un proces transformațional ce are ca efect dezvoltarea sa accelerată, proces demarat încă de la finalul anului 2021, odată cu intrarea în portofoliul ROCA Industry. Acesta include redefinirea strategiilor comerciale, eficientizarea operațiunilor și infuzii strategice de capital și know-how, pentru repoziționarea jucătorului într-un partener de business competitiv pe piețele externe.
ROCA Industry este primul holding industrial de materiale de construcții din România listat pe piața principală a Bursei de Valori București sub simbolul ROC1. ROCA Industry deține direct și indirect un număr de nouă jucători cu prezență semnificativă pe piața construcțiilor: EVOLOR, unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri, și companiile BICO INDUSTRIES, ECO EURO DOORS, WORKSHOP DOORS, DIAL, ELECTROPLAST, precum şi producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas şi Iranga, prin intermediul BICO INDUSTRIES.