De asemenea, compania intenționează să își majoreze vânzările către export de la 5% din producția actuală la 20% din producția pe care o va avea în 2027. În prezent, compania produce și livrează către România, dar și la export, 25 de milioane de cutii pe an.
”În momentul de față nu lucrăm la capacitate maximă, nu putem face asta pentru că nu avem transferul tehnologic făcut din cealaltă fabrică. Obiectivul nostru este de a dubla cifra de afaceri până în 2027. În consecință va trebui să dublăm și unitățile vândute, doar că cel mai posibil o să fie mai mult decât dublă, având în vedere că o bună parte din cifra de afaceri se va realiza din export. Exporturile reprezintă în prezent 5% din volumul de vânzări și până în 2027 ne dorim să ajungă la 20% din volumele livrate în acel an.”, a declarat, la o întâlnire cu presa, directorul general al Biofarm, Cătălin Vicol.
CITEȘTE ȘI:
Acesta a adăugat că dacă cele două fabrici ar lucra la capacitate maximă, Biofarm ar putea cel mai probabil să producă în jur de 100 milioane de cutii anual.
Totodată, exportul reprezintă 2% din cifra de afaceri, produsele Biofarm fiind exportate ţări precum: Azerbaidjan, Cehia, Cipru, Georgia, Irak, Lituania, Malta, Moldova, Ungaria, Ucraina și Kârgâzstan. Potrivit companiei, în curând acestea se vor regăsi pe rafturile farmaciilor din mai multe țări din Europa de Sud Est, Asia Centrală și de Sud Est, Africa și zona Arabă.
Pentru 2022, producătorul estimează că va înregistra un avans de 16% al cifrei de afaceri, la aproximativ 277 milioane lei.
Biofarm a inaugurat anul trecut o nouă unitate de producţie şi testare în Bucureşti, care are o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi și în care s-au investit aproximativ 44 de milioane de euro, sumă care include și achiziția terenului, făcută în 2010. În prezent, Biofarm are aproape 400 de angajați dintre care aproximativ 200 lucrează în cele două unități de fabricație.
Unitatea de producţie are patru fluxuri de producţie: comprimate/comprimate filmate/drajeuri, capsule moi, soluţii şi siropuri. Fabrica beneficiază de echipamente şi instalaţii de ultimă generaţie şi de softuri de automatizare care contribuie la optimizarea producţiei şi a fluxurilor logistice.
Toate liniile de producţie sunt auditate şi certificate de către Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale conform Ghidului privind buna practică de fabricaţie (GMP), standardul de calitate care stabileşte normele de fabricaţie a medicamentelor la nivel european. Totodată, liniile de producţie sunt certificate EN ISO 9001.
Cealaltă unitate de producție, situată în cartierul Timpuri Noi, va intra într-un proces de retehnologizare.
Compania a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 239 de milioane de lei care reprezintă o creștere de 10% comparativ cu anul 2020 și un profit net de 60 de milioane de lei. În primul semestru al anului 2022, Biofarm a înregistrat o cifră de afaceri de 139 de milioane de lei în creștere cu 17% versus S1 2021 și un profit net de 43,6 milioane de lei, în creștere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cele mai vândute medicamente Biofarm
Un procent de 96% din cifra de afaceri a Biofarm este reprezentată de vânzări produsele active in categoria Consumer Healthcare, adica OTC și suplimente alimentare. Ca volume, produsele eliberate cu prescripție reprezintă aproximativ 4%. Cele mai cumpărate produse Biofarm sunt: Triferment, Colebil, Bixtonim, Carmol, Extravalerianic, Sennalax și Hepatoprotect.
În prezent, Biofarm se poziționează în Top 5 producători pe piața farmaceutică din România, pe locul 9 în topul companiilor farmaceutice din România și pe locul 3 în categoria Consumer Healthcare, din punct de vedere volumic, în primele șase luni ale anului 2022.
Biofarm are un portofoliu de produse care acoperă 65 de arii terapeutice și este cel mai important producător român de capsule gelatinoase moi, între primii 3 producători români de soluții și suspensii pentru administrare orală și unul dintre cei mai mari fabricanți de comprimate și drajeuri din România.