Sunt puțini cei care știu că România încă produce suprastructuri pentru vehicule, macarale și al echipamente pentru construcții feroviare. Unele dintre aceste utilaje au ajuns însă pe șantiere din Franța, Cehia, Bulgaria, Israel sau chiar Arabia Saudita sau Thailanda.
În unitatea sa de producție și asamblare din Dragomirești Vale, Hiarom Invest, companie privată cu capital 100% românesc, a realizat în ultimii ani macarale portuare portic, de mari dimensiuni, care au fost instalate la Cernavodă și în porturile de la Mangalia sau Varna. Aceeași companie a furnizat vehicule multifuncționale tip VMS pentru șantierul Grand Paris Express, proiect care vizează reorganizarea și extinderea rețelei de transport la scara zonei metropolitane a capitalei Franței, dar și utilaje pentru parteneri din Israel, Arabia Saudita sau Thailanda.
Cel mai nou produs Hiarom este o drezină menită să susțină activitatea companiilor care construiesc și întrețin sisteme de cale ferată. Utilajul automotor cu benă și macara cu brațe articulate este un vehicul cu două osii pe al cărui șasiu se fixează rigid o macara care permite manipularea diverselor materiale necesare întreținerii căilor ferate și o benă care poate fi încărcată și descărcată, lateral, pe ambele părți.
Axată pe dezvoltarea de suprastructuri și utilaje folosind componente ale unor cunoscuți producători europeni, compania a dezvăluit în cadrul evenimentului Hiarom Open Day și cele mai noi parteneriate ale sale. Începând din această toamnă, firma va reprezenta cunoscutul producător de nacele pentru lucrul la înălțime France Elevateur, parte a grupului Versalift, dar și constructorul polonez de remorci GT Trailers.
Aceste parteneriate se adaugă celor cu suedezii de la HIAB, germanii de la Goldhofer și polonezii de la KH Kipper.
În ultimii ani, afacerile Hiarom au crescut de la 34,6 milioane de lei în 2017 până la 56,5 milioane în 2021 și peste 60 milioane în 2022. Conform lui Cătălin Dragomir, directorul general al Hiarom, drezina care va fi livrată CFR „este una dintre cele mai performante și mai moderne din lume la această oră”. Totodată, oficialul a declarat că „îmbinând dorința noastră de a crea produse performante și de calitate cu cea de a fi sustenabili, inclusiv la nivelul produselor, avem în dezvoltare un utilaj hibrid. Și mă refer atât la sistemul rutier cât și la utilajul pe care îl transportă”.