Producerea ţigărilor fără timbru devine infracţiune în Bulgaria

Economica.net
25 10. 2018
tigari_tutun_fumat_2234506700000_00345000

Măsura survine după ce în august în Bulgaria au fost desfiinţate cinci fabrici clandestine de ţigări, dar deţinătorii acestora nu au putut fi urmăriţi în justiţie pentru fapte legate de prelucrarea tutunului.

Conform amendamentului adoptat joi, în primă lectură, la Codul penal, realizarea de produse din tutun fără licenţă va fi pasibilă de unul până la 10 ani de închisoare şi amenzi de 10.000 până la 50.000 de euro, în timp ce deţinerea ilegală de echipamente de producţie poate fi pedepsită cu trei ani de închisoare.

Până acum, în Bulgaria era sancţionată doar vânzarea de ţigări fără timbru, şi aceasta numai printr-o simplă amendă vamală, în timp ce producţia şi transportul acestor produse nu erau penalizate.

Procurorul general Sotir Ţaţarov a subliniat în septembrie că ”producţia clandestină de ţigarete a devenit o economie paralelă importantă, comparabilă cu traficul de droguri”.

Potrivit parchetului, lucrătorii din fabricile de ţigări desfiinţate în această vară erau conduşi la muncă în maşini cu geamurile acoperite pentru a nu vedea unde merg, li se luau telefoanele mobile şi lucrau 15 zile pe lună fără a ieşi din clădirile prevăzute cu dormitoare, cantine şi săli de sport, pentru salarii de 1500 de leva (750 de euro), aproape dublul salariului mediu din Bulgaria, cel mai sărac stat din UE.

Comerţul ilegal cu ţigări constituie 6,6% din piaţa bulgară, cu o cifră de afaceri anuală de 120-170 milioane de leva (60-85 milioane de euro), conform estimărilor Institutului de economie a pieţei de la Sofia.