Producția agricolă slabă adâncește deficitul comercial. Din piața globală vor lipsi 1,1 milioane de tone de porumb față de anul trecut. Poziția României

Producțiile mai slabe de cereale estimate pentru anul acesta în cazul României, Franței, Poloniei și Germaniei vor impacta negativ exporturile globale.
Alina Stanciu - lun, 12 aug. 2024, 22:00
Producția agricolă slabă adâncește deficitul comercial. Din piața globală vor lipsi 1,1 milioane de tone de porumb față de anul trecut. Poziția României

Exporturile globale de cereale în anul comercial  2024/25 vor scădea în comparație cu  2023/24, deoarece se anticipează o scădere a producției în principalele state membre ale UE orientate către exportul de cereale, precum Franța, România, Polonia și Germania, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA ( USDA).

În cazul porumbului, spre exemplu, analiștii estimează acum pentru anul comercial 2024/2025 care va începe în octombrie exporturi totale de 3,3 milioane de tone, față de 4 milioane de tone cât estimaseră inițial și 4,4 milioane de tone cât a exportat UE în anul comercial trecut.

„Din cauza factorilor meteorologici nefavorabili în etapele-cheie de dezvoltare a plantelor, producția de porumb a UE pentru anul de marketing 2024/25 s-a înrăutățit în comparație cu estimările anterioare, până la 59,8 milioane de tone, sub producția din anul precedent. Perspectivele îmbunătățite prevăzute pentru Germania, Spania și Franța nu au putut compensa reducerile de producție din România, Polonia, Italia, Bulgaria, Ungaria și Cehia. În plus, valurile de căldură agresive și îndelungate de la jumătatea lunii iulie care au avut loc în statele membre din sud-est au potențialul de a duce la o nouă scădere a estimării producției de porumb. Suprafața însămânțată cu porumb a fost revizuită marginal în scădere față de estimările de primăvară în România, Polonia și Italia. Acestea nu au putut fi compensate de extinderea suprafeței raportată în Franța, Germania, Ungaria, Spania și, într-o mai mică măsură, în Bulgaria și Croația”, se arată în raportul citat.

Amintim că în iulie analiștii USDA au revizuit în minus producția de porumb a UE cu 800.000 de tone, din care 400.000 de tone au fost tăiate din România, 25.000 de tone din Ungaria, 10.000 din Croația și 5.000 din Bulgaria, potrivit unui raport recent al instituției.

România este de mulți ani cel mai mare exportator de porumb, cu 2,7 milioane de tone livrate în 2023/2024 față de 2 milioane anul anterior,  din cele 3,9 milioane de tone cât a livrat UE.

Cât despre grâu, exporturile au fost revizuite în minus, de la 34,5 milioane de tone la 31,6 milioane de tone, în condițiile în care anul comercial trecut UE a livrat în afara granițelor sale 36,7 milioane de tone.
USDA preconizează că recolta de grâu a UE în  2024/25 va scădea la 127,4  milioane de tone, ca urmare a unei recolte de grâu puternic reduse în Franța și a unor recolte mai mici în Germania, Ungaria, Polonia și România, care nu vor fi compensate de o recoltă mai mare în Spania.
De asemenea, suprafața de grâu a UE pentru  2024/25 a fost ajustată ușor  în scădere față de estimările anterioare, din cauza plantațiilor mai mici decât se anticipase anterior în Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Ungaria și Italia, care nu au fost compensate de suprafețele mai mari din Germania, Polonia și România.
„În România, grâul a fost afectat negativ de temperaturile mai ridicate decât media ceea ce a condus la efectuarea operațiunilor de recoltare cu două până la trei săptămâni mai devreme. Condiții similare au predominat în Ungaria, unde precipitațiile din cursul primăverii au favorizat dezvoltarea culturilor și bolile fungice, dar au și devansat recoltarea grâului. Cultura de grâu din Polonia a beneficiat de condiții bune de creștere până la începutul verii. Cu toate acestea, condițiile meteorologice s-au înrăutățit chiar înainte de recoltare, cu ploi abundente, iar căldura excesivă va afecta probabil randamentele finale”.
Pentru grâu, anul comercial 2024/2025 a început în iulie, iar din datele Comisiei Europene în primele cinci săptămâni statele membre au exportat 2,1 milioane de tone, cu 39% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. Din această cantitate, cel mai mult a exportat România, 944.833 de tone, mai mult decât în iulie 2023 când exporturile au fost de 816.369 de tone.

Fermierii Români au cultivat anul acesta cu grâu 2.239.000 hectare, a patra cea mai mare suprafață din UE după Franța ( 4.893 ha), Germania (2.897), Polonia (2.449 ha), ceea ce le-ar aduce aproximativ 9,8 milioane de tone, arată calculele Economica pe baza ultimelor estimările ale Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Autoritățile americane au aprobat primul soi de grâu modificat genetic
Autoritățile americane au aprobat primul soi de grâu modificat genetic
O companie argentiniană, prima firmă care a obţinut aprobarea autorităţilor americane de reglementare pentru soiul său de grâu modificat genetic, anunţă că va mai dura câţiva ani până......
Comisia Europeană reacționează după decizia Germaniei de a reintroduce controale la toate frontierele sale terestre și cere ca măsurile luate să fie proporționale și să aibă un caracter excepțional
Comisia Europeană reacționează după decizia Germaniei de a reintroduce controale la toate frontierele sale terestre și ...
Comisia Europeană a pledat marţi pentru măsuri "proporţionale" şi care trebuie să rămână "excepţionale" după ce ...
Bitcoin a continuat să scadă în așteptarea datelor de miercuri privind inflația
Bitcoin a continuat să scadă în așteptarea datelor de miercuri privind inflația
Bitcoin a continuat să scadă, coborând cu 3,2% săptămâna trecută după ce raportul privind salariile non-agricole ...
Washingtonul va impune noi sancțiuni împotriva Teheranului, după ce Iranul a livrat Rusiei rachete balistice
Washingtonul va impune noi sancțiuni împotriva Teheranului, după ce Iranul a livrat Rusiei rachete balistice
Statele Unite vor anunţa marţi noi sancţiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva companiei aeriene naţionale Iran ...