Producţia de cărbune în Valea Jiului, la un minim istoric: doar un sfert faţă de cantitatea de dinainte de pandemie

Economica.net
19 05. 2020
mineri1_599x475_49258600

„Cele patru mine din Valea Jiului produc o cantitate zilnică de circa 650 de tone de huilă, un minim istoric. La începutul anului, această cantitate de cărbune se producea la o singură mină”, a declarat marţi, pentru Agerpres, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roşu.

Potrivit acestuia, la începutul anului minele din Valea Jiului produceau circa 2.500 de tone de huilă pe zi, după care au intervenit mai multe probleme obiective ce ţin de deschiderea unor noi fronturi de lucru, iar cantitatea livrată către termocentrale a scăzut. Conducerea CEH estimează că o revenire a producţiei ar putea avea loc în luna iulie.

Astfel, la Mina Livezeni se desfăşoară activităţile necesare pentru deschiderea a două noi abataje, iar la exploatarea de la Lupeni pentru un alt front de lucru, ce va asigura apoi producţia pe următorii doi ani. Un nou câmp de lucru se va deschide la Mina Vulcan, iar la Mina Lonea un nou front se exploatează de câteva zile, pentru început cu o producţie zilnică de 200 de tone.

În aceste condiţii, minele din cadrul CEH pot asigura doar o parte din huila necesară termocentralei Mintia, diferenţa fiind suplimentată dintr-un import de cărbune din SUA, cu o putere calorică mare, ce poate fi amestecat cu cel din producţia realizată în Valea Jiului.

Pe de altă parte, administratorul special al CEH a menţionat că salariile angajaţilor din minerit şi termocentrale au fost achitate în cursul zilei de marţi, după ce luni o parte dintre energeticienii de la Mintia au protestat spontan pentru că nu primiseră la timp drepturile băneşti.

În ceea ce priveşte acordarea tichetelor de masă şi plata ajutoarelor de încălzire, Cristian Roşu a explicat că acestea vor fi onorate atunci când vor exista bani în contul companiei. El a explicat că acum încasările sunt foarte mici din cauza preţului scăzut al energiei electrice.

„Încasările sunt foarte mici din cauza preţurilor la energia electrică. De exemplu, în 17 mai preţul pe MWh era de 67 de lei, în condiţiile în care în urmă cu un an acesta se situa la un nivel de 300 de lei”, a precizat Roşu.

CEH numără circa 4.000 de angajaţi şi este format din minele de cărbune Livezeni, Lupeni, Lonea şi Vulcan, la care se adaugă termocentralele Mintia şi Paroşeni. Dintre cele două termocentrale, momentan funcţionează doar cea de la Mintia.