Totuşi, pe termen mediu există incertitudini considerabile legate de pesta porcină africană, care pare mult mai dificil de gestionat decât răspândirea paraziţilor locali în recoltă (un tip de vierme african, numit „armyworm”) în China şi în alte părţi din Asia, au anunţat cele două instituţii în raportul lor comun „Perspectivele agricole în perioada 2019-2028”.
Producţia de carne de porc în China ar urma să scadă cu 5% anul acesta, în timp ce importurile ar urma să crească la aproape două milioane de tone, de la un nivel mediu de 1,6 milioane de tone, în perioada 2016-2018. Tarifele vamale impuse de China împotriva furnizorilor din SUA, ca rezultat al războiului comercial, ar trebui să stimuleze cererea pentru importurile din Brazilia, Canada şi Uniunea Europeană (UE), apreciază FAO şi OECD.
Atât producţia, cât şi consumul de carne de porc în China ar urma să se redreseze în perioada 2020 – 2018, înainte de a reveni la tendinţa de creştere pe termen lung. Aceste evoluţii ar putea duce la reducerea producţiei pe plan global, se arată în raport.
„Măsurile de ţinere sub control a epidemiei ar urma să reducă moderat producţia de carne de porc pe plan global. Deoarece succesul lor este nesigur, impactul pe termen mediu al epidemiei ar putea deveni mai severe decât se anticipează în prezent”, avertizează FAO şi OECD.
China a anunţat, luna trecută, că va acorda sprijin financiar crescătorilor de porci afectaţi de pestă porcină.
China este cel mai mare producător din lume şi cel mai mare consumator de carne de porc. Din august, pesta porcină africană se extinde în fiecare provincie din statul asiatic, ducând la sacrificarea a milioane de animale şi determinând China să apeleze la importuri.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.
Boala virală a porcinelor nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.