Inundaţiile au provocat 14 morţi în regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei, după ce ploile torenţiale au inundat oraşe şi 5.000 de ferme din această regiune, unde se află aşa-numita „Vale a fructelor” din Italia.
Sindicatul Coldiretti subliniază că această regiune este cel mai mare producător de pere, piersici, nectarine, caise şi prune din Italia şi al doilea mare producător de cireşe şi kiwi. În total, regiunea Emilia-Romagna este responsabilă pentru o treime din recolta totală de fructe a Italiei.
„Suntem în genunchi”, spune Sergio Tardani, reprezentant al sindicatului Coldiretti în regiunea Emilia-Romagna. Tardani a estimat că pagubele totale se ridică la aproximativ 1,5 miliarde de euro.
Un purtător de cuvânt de la Coldiretti a spus că inundaţiile ar putea afecta rădăcinile pentru aproximativ 15 milioane de pomi fructiferi, ceea ce va duce la uscarea acestora.
De asemenea, inundaţiile au distrus cel puţin 400.000 de tone de grâu, estimează Coldiretti. Mii de animale au decedat de asemenea în regiunea Emilia-Romagna, unde în mod normal trăiesc 250.000 de vite, porci, oi şi capre.
În total, aproximativ 5.000 de ferme au fost afectate de inundaţiile de săptămâna trecută.
Tardani a prognozat că va dura câţiva ani până când fermierii din regiunea Emilia-Romagna îşi vor reveni de pe urma dezastrului, adăugând că în continuare acordarea de ajutor este dificilă în unele zone, deoarece apele şi alunecările de pământ îngreunează deplasările.
O reuniune a Cabinetului de la Roma este programată pentru ziua de marţi pentru a aproba un prim pachet de măsuri de urgenţă pentru regiunea Emilia-Romagna.
Mass media din Italia susţine că Guvernul de la Roma ar urma să anunţe în prima fază cheltuieli şi reduceri de taxe în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro pentru regiunea Emilia-Romagna.
Premierul Giorgia Meloni a spus că Italia ar putea să solicite de asemenea bani de la Fondul de solidaritate al Uniunii Europene pentru dezastre naturale.
Ministrul italian al Agriculturii, Francesco Lollobrigida, a precizat luni că este prea devreme să facă estimări cu privire la costul total al dezastrelor pentru sectorul agricol, dar a anunţat că Guvernul va organiza o reuniune în zilele următoare cu producătorii pentru a discuta despre criză.