Fermierii români îi bat pe europeni la cultura de floarea-soarelui. Randamentul la hectar va depăşi media europeană
Floarea-soarelui ar putea deveni vedeta anului agricol 2016, în condiţiile în care fermierii români ar putea obţine, în premieră, o producţie la hectar mai mare decât media europeană. Prognoza din luna iunie privind culturile agricole din statele membre indică pentru România o producţie de 2,09 tone de floarea soarelui la hectar, nivel superior mediei europene – estimată la 2,08 tone la hectar. Faţă de anul trecut, fermierii români ar putea obţine un surplus de 19,2% la fiecare hectar cultivat, în timp ce la nivelul UE creşterea medie este de 10,1%.
Anul trecut, România a fost cel mai mare cultivator, dar şi cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE, astfel că o pătrime din suprafaţa cultivată cu această plantă (24,4%) şi 23,1% din producţia totală au provenit din ţara noastră. În ceea ce priveşte randamentul la hectar, fermierii români sunt în general sub media UE. Spre exemplu, potrivit datelor Comisiei Europene, anul trecut au obţinut un randament de 1,7 tone la hectar, faţă de media UE care a fost de 1,8 tone la hectar. În total, anul trecut România a obţinut 1,7 milioane de tone de floarea-soarelui de pe o suprafaţă de aproximativ un milion de hectare.
Mai mult grâu
Comisia Europeană estimează un plus faţă de anul trecut şi la producţia de grâu, care ar putea creşte cu 2,6% la fiecare hectar cultivat. Producţie medie ar putea ajunge la 3,92 de tone la hectar faţă de 3,82 în 2015. Dacă ne raportăm la performanţele lui 2015, acest lucru înseamnă că românii vor obţine a treia cea mai mare creştere a producţiei la hectar după Spania (plus 20,3%) şi Polonia (plus 6,5%), în timp ce mare parte din restul europenilor vor raporta pierderi. Per total, UE ar putea termina acest an agricol cu o producţie medie de 5,8 tone de grâu la hectar, cu 3,5% mai mică faţă de anul trecut. Cele mai afectate sunt Letonia (minus 23,8%) şi Estonia (minus 21%).
„Condiţiile meteo din România, Ungaria şi mai ales din Spania au rămas favorabile, în timp ce pe arii extinse din Vestul Europei dezvoltarea culturilor a fost limitată de vremea nefavorabilă de la finalul lui mai şi începutul lunii iunie. Seceta a persistat în Polonia şi Germania, astfel că producţiile medii vor rămâne în mod evident sub media ultimilor cinci ani”, se arată în raportul Comisiei Europene.
Cele mai afectate sunt culturile de orez, triticale şi orz.
Producţia de porumb este şi mai bună
În ceea ce priveşte porumbul, experţii europeni estimează pentru România o producţie medie de 4,46 tone la hectar, cu 39,9% mai mult decât în 2015 şi 17,4% peste media ultimilor cinci ani. Este cea mai mare creştere anuală din UE, având în vedere că media a nivelul UE este de plus 16,6%, până la 7,35 de tone la hectar.