Producţia de petrol a Rusiei a atins în martie cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni
Avansul de la 10,95 milioane barili pe zi în februarie, până la 10,97 milioane barili pe zi în martie, a fost prima creştere înregistrată de producţia de petrol a Rusiei după luna decembrie 2017 şi cel mai ridicat nivel al producţiei după cel de 11 milioane barili pe zi din luna aprilie 2017.
De asemenea, datele statistice arată că exporturile de petrol ale Rusiei prin oleoducte au crescut uşor în luna martie până la 4,163 milioane barili pe zi, de la 4,162 milioane barili pe zi în luna februarie.
În conformitate cu un acord convenit la finele lui 2016 cu Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia s-a angajat să îşi diminueze cu 300.000 de barili pe zi producţia de petrol comparativ cu nivelul de 11,247 milioane barili pe zi înregistrat în luna octombrie 2016. Acest acord ar urma să expire la finele acestui an.
Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a declarat recent pentru Reuters că autorităţile de al Riad şi Moscova analizează posibilitatea de a prelungi acordul de reducere a producţiei chiar dacă în prezent barilul de petrol se tranzacţionează la aproximativ 70 de dolari per baril, o revenire semnificativă de la un preţ de 30 de dolari per baril înregistrat în 2016. La rândul său, Kremlinul a informat că Rusia şi Arabia Saudită analizează o gamă largă de opţiuni cu privire la cooperarea pe piaţa petrolieră mondială.
Datele publicate luni de Ministerul Energiei din Rusia arată că atât grupul de stat Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, cât şi grupul privat Lukoil, al doilea producător, şi-au majorat fiecare cu 0,1% producţia luna trecută comparativ cu luna februarie.
De asemenea, producţia de gaze naturale a Rusiei a crescut luna trecută până la 65,68 miliarde metri cubi, comparativ cu o producţie de 59,23 miliarde metri cubi în luna februarie.