Reluarea producţiei de Polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepţie românească, a depăşit etapa de laborator, au anunţat reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
Conform acestora, Polidinul a apărut ca un concept românesc de înlocuire a Omnadinului (poate cel mai cunoscut imunomodulator din istorie) care era utilizat în anii dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.
La Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” se desfăşoară un proiect prin care se doreşte dezvoltarea unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestui produs pe piaţa de suplimente alimentare.
„În acest scop, s-a dezvoltat şi modernizat procesul de fermentaţie bacteriană prin trecerea de la o tehnologie convenţională (plăci Roux) la o tehnologie modernă, controlabilă (bioreactoare specializate)”, au precizat reprezentanţii Institutului.
Forma de administrare a Polidinului este dezvoltată pentru a obţine capsule gelatinoase orodispersabile de tip ursuleţ (Polidin-O) şi spray nazal (Polidin-N). Astfe, prin schimbarea formei de administrare a Polidinului se doreşte ca produsul să devină mai atractiv pentru un segment cât mai larg de populaţie, de la copii la vârstnici.
„Toate activităţile s-au desfăşurat în Centrul Cercetare-Dezvoltare Tehnologică din Institut în cadrul unui proiect de cercetare-dezvoltare de tip PSCD (Plan Sectorial de Cercetare-Dezvoltare) al Ministerului Apărării Naţionale. Vor continua testele clinice astfel încât Polidinul să fie repus pe piaţă şi sub formă de medicament cu administrare injectabilă”, a arătat sursa citată.