Cele 14 ţări membre ale OPEC au produs, în iulie, 32,86 milioane barili pe zi, cu 173.000 barili, sau 0,5 %, mai mult faţă de luna anterioară, conform raportului prezentat la Viena.
Producţia comună a membrilor OPEC se apropie astfel de cele 33 milioane barili, nivelul din decembrie 2016, când cartelul şi alte mari ţări producătoare au decis să retragă de pe piaţă 1,8 miliarde barili, un acord ce a fost reînnoit în mai.
Libia şi Nigeria, care au rămas în afara pactului din cauza problemelor de producţie cu care se confruntă, sunt membrii OPEC unde a crescut cel mai mult producţia, în afară de Arabia Saudită.
Irak, Angola şi Venezuela au avut o scădere a producţiei în iulie.
Conform OPEC, dezechilibrul între cerere şi ofertă s-a redus pe parcursul lui 2017 şi în trimestrul al doilea a ajuns la 390.000 de barili supraofertă.
Volumul de petrol înmagazinat în ţările cele mai dezvoltate şi cu cel mai mare consum continuă să fie foarte ridicat şi în iulie se cifra la 3,033 miliarde barili.
Pentru 2018, OPEC estimează o creştere a cererii mondiale de petrol de 1,32%, până la 97,77 milioane barili pe zi. Aceste consum foarte mare va fi acompaniat de o creştere similară a producţiei.