Miercuri, la o întâlnire a unei comisii guvernamentale, Alexander Novak a prezentat un scenariu privind strategia energetică a Rusiei până în 2015.
Scenariul prevede menţinerea cotaţiei barilului de ţiţei la 31-33 dolari în 2016 şi 2017, urmând să crească până în 2020 la 42 de dolari, susţine Vedomosti.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale. Scăderea pieţei petroliere a dus şi la deprecierea rublei care a atins un minim istoric în raport cu dolarul.
Marţi, Guvernele din Arabia Saudită, Rusia, Venezuela şi Qatar au ajuns la un acord privind ‘îngheţarea’ producţiei de petrol la nivelurile din ianuarie, a anunţat ministrul Energiei şi Industriei din Qatar, Mohamed Saleh al Sada, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Al Sada a adăugat că este vorba despre ”o măsură de care nu vor beneficia numai ţările producătoare şi exportatorii de petrol, ci şi economia globală”.
La conferinţa de presă au fost prezenţi şi ministrul saudit al Petrolului şi Resurselor Minerale, Ali al Nuaimi, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi ministrul venezuelean al Petrolului, Eulogio del Pino.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna aprilie a crescut miercuri cu 2,32 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 34,50 dolari.