Potrivit FranceAgriMer, acest recul de două cifre al producţiei europene de vin, care va atinge minimul istoric, se datorează în principal scăderilor înregistrate în cazul primilor trei mari producători: Italia (minus 21%), Franţa (minus 19%) şi Spania (minus 15%).
Comisia Europeană estimează că producţia de vin în Uniunea Europeană (UE28) va fi de 145 milioane hectolitri în 2017, în scădere cu 14% atât comparativ cu cea precedentă cât şi cu media din ultimii cinci ani. Cu o producţie de 40 de milioane de hectolitri, Italia va rămâne primul producător european de vin, urmată de Franţa cu 36,9 milioane hectolitri şi Spania cu 36,8 milioane hectolitri.
Germania, cu opt milioane hectolitri, va suferi şi ea o uşoară scădere a producţiei de vin, în timp ce în cazul altor state, precum Portugalia (6,6 milioane hectolitri), România (5,3 milioane hectolitri), Austria (2,4 milioane hectolitri) şi Bulgaria (1,4 milioane hectolitri), se va înregistra o uşoară creştere a volumului producţiei de vin comparativ cu recolta precedentă.
‘Reprezentanţii sectorului cred că aceste estimări sunt mai mari decât rezultatul definitiv’, a avertizat Anne Haller, specialist pentru sectorul vinului şi cidrului la FranceAgriMer.
Anne Haller a apreciat că ajustările finale ar putea să se traducă printr-o revizuire, în jos, cu două sau trei milioane de hectolitri a recoltei europene de vin.