Producţia industrială a crescut cu 6,3% în primele nouă luni din 2014

Producţia industrială a crescut cu 6,3% în primele nouă luni din 2014 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, iar creşterea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 7,5%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Economica.net - mie, 14 ian. 2015, 08:16
Producţia industrială a crescut cu 6,3% în primele nouă luni din 2014

În luna noiembrie 2014, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,2%, respectiv cu 0,8%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 0,2% ca serie brută şi cu 2,8% ca serie ajustată.

Pe primele nouă luni din 2014, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 6,3% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+7,7%) şi industriei extractive (+0,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+11,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,8%), industria bunurilor intermediare (+3,8%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,4%). Industria energetică a scăzut cu 2,3%.

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 7,5% ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+9%) şi industriei extractive (+1,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,9%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (+12,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,4%), industria bunurilor intermediare (+4,9%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,6%). Industria energetică a scăzut cu 1,8%.

În luna noiembrie 2014, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 6,2% ca urmare a scăderilor înregistrate în industria extractivă (-8,2%) şi industria prelucrătoare (-7,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 6,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele scăderi: industria bunurilor intermediare (-8,1%), industria bunurilor de uz curent şi industria bunurilor de capital (-7,2% fiecare) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată
(-7,1%). Industria energetică a crescut cu 3,9%.

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,8%, din cauza scăderii industriei extractive (-7,3%) şi industriei prelucrătoare (-0,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 0,5%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de uz curent (-3,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,3%), industria bunurilor de capital (-1,2%) şi industria bunurilor intermediare (-1,0%). Industria energetică a crescut cu 1,8%.

În luna noiembrie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 0,2%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+1,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 6,7%, respectiv cu 2,6%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,5%) şi industria bunurilor de capital (+3,5%) şi scăderi în industria energetică (-4,5%), industria bunurilor de uz curent (-3,8%) şi industria bunurilor intermediare (-1%).

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 2,8%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+3,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,8%, iar industria extractivă cu 0,4%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,6%), industria bunurilor de capital (+5,2%) şi industria bunurilor intermediare (+1,1%). Industria energetică şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 3,3%, respectiv cu 1,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...