Producţia industrială a crescut cu 6,3% în primele nouă luni din 2014

Producţia industrială a crescut cu 6,3% în primele nouă luni din 2014 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, iar creşterea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 7,5%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Economica.net - mie, 14 ian. 2015, 08:16
Producţia industrială a crescut cu 6,3% în primele nouă luni din 2014

În luna noiembrie 2014, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,2%, respectiv cu 0,8%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 0,2% ca serie brută şi cu 2,8% ca serie ajustată.

Pe primele nouă luni din 2014, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 6,3% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+7,7%) şi industriei extractive (+0,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+11,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,8%), industria bunurilor intermediare (+3,8%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,4%). Industria energetică a scăzut cu 2,3%.

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 7,5% ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+9%) şi industriei extractive (+1,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,9%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (+12,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,4%), industria bunurilor intermediare (+4,9%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,6%). Industria energetică a scăzut cu 1,8%.

În luna noiembrie 2014, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 6,2% ca urmare a scăderilor înregistrate în industria extractivă (-8,2%) şi industria prelucrătoare (-7,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 6,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele scăderi: industria bunurilor intermediare (-8,1%), industria bunurilor de uz curent şi industria bunurilor de capital (-7,2% fiecare) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată
(-7,1%). Industria energetică a crescut cu 3,9%.

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,8%, din cauza scăderii industriei extractive (-7,3%) şi industriei prelucrătoare (-0,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 0,5%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de uz curent (-3,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,3%), industria bunurilor de capital (-1,2%) şi industria bunurilor intermediare (-1,0%). Industria energetică a crescut cu 1,8%.

În luna noiembrie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 0,2%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+1,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 6,7%, respectiv cu 2,6%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,5%) şi industria bunurilor de capital (+3,5%) şi scăderi în industria energetică (-4,5%), industria bunurilor de uz curent (-3,8%) şi industria bunurilor intermediare (-1%).

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 2,8%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+3,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,8%, iar industria extractivă cu 0,4%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,6%), industria bunurilor de capital (+5,2%) şi industria bunurilor intermediare (+1,1%). Industria energetică şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 3,3%, respectiv cu 1,1%.

Te-ar mai putea interesa și
„The Lady from the Orient” a devenit cel mai scump tablou al pictorului sud-african Vladimir Tretchikoff, după ce a fost vândut la o licitație organizată la Johannesburg
„The Lady from the Orient” a devenit cel mai scump tablou al pictorului sud-african Vladimir Tretchikoff, după ...
Pictura "The Lady from the Orient" a lui Vladimir Tretchikoff s-a vândut cu peste 1,7 milioane de dolari la licitaţie, stabilind un nou record mondial pentru pictorul sud-african de origine rusă,......
La propunerea lui Nicuşor Dan, partidele au acceptat crearea unui grup de lucru pentru reducerea cheltuielilor publice
La propunerea lui Nicuşor Dan, partidele au acceptat crearea unui grup de lucru pentru reducerea cheltuielilor publice
Delegaţiile partidelor pro-europene - PSD, PNL, USR, UDMR şi reprezentanţii Grupului minorităţilor naţionale - au subliniat, ...
Nu se ieftinește! Nuclearelectrica a vândut energie cu livrare în următorul an și jumătate cu peste 120 euro/MWh
Nu se ieftinește! Nuclearelectrica a vândut energie cu livrare în următorul an și jumătate cu peste 120 euro/MWh
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a vândut o cantitate semnificativă de energie electrică ...
eToro lansează Portofoliile Alpha: strategii de investiții bazate pe inteligență artificială, construite folosind date proprii rezultate din tranzacțiile investitorilor individuali
eToro lansează Portofoliile Alpha: strategii de investiții bazate pe inteligență artificială, construite folosind date ...
Platforma de tranzacționare și investiții eToro a anunțat astăzi lansarea a 11 „Portofolii Alpha”, o familie de ...