Producţia industrială a crescut cu 7%, în primele zece luni din 2014

Producţia industrială a crescut, în primele zece luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2013, ca serie brută cu 7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8%, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate vineri.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 08:29
Producţia industrială a crescut cu 7%, în primele zece luni din 2014

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2014, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7,0%, datorită creşterii industriei prelucrătoare, cu 8,4%, şi a industriei extractive, cu 1,0%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,2%, scrie Agerpres.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (12,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (9,0%), industria bunurilor intermediare (4,4%) şi industria bunurilor de uz curent (4,2%). Industria energetică a scăzut cu 2,0%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele zece luni ale anului, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2013, a crescut cu 8,0%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare, cu 9,5%, şi industriei extractive, cu 1,2%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (13,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,3%), industria bunurilor intermediare (5,4%) şi industria bunurilor de uz curent (5,2%). Industria energetică a scăzut cu 1,7%.

Conform datelor INS, în luna octombrie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 5,1%, susţinută de cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+11,7%), industria extractivă (+8,2%) şi industria prelucrătoare (+4,4%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,5%), industria bunurilor de uz curent (9,2%), industria energetică (9,0%), industria bunurilor intermediare (3,4%) şi industria bunurilor de capital (2,7%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,5%, datorită creşterii industriei extractive, cu 6,3%, producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 1,5%, şi industriei prelucrătoare, cu 0,2%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (5,1%), industria bunurilor de uz curent (4,3%), industria energetică (2,4%) şi industria bunurilor intermediare (0,2%). Industria bunurilor de capital a scăzut cu 2,8%.

De asemenea, datele INS arată că în luna octombrie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 3,7%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (5,0%) şi a industriei extractive (4,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 9,6%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (14,6%), industria bunurilor de capital (7,2%), industria bunurilor de uz curent (2,7%) şi industria bunurilor intermediare (2,0%). Industria energetică a scăzut cu 7,0%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 3,0%, ca urmare a creşterii industriei extractive, cu 5,9%, şi industriei prelucrătoare, cu 4,3%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 10,0%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (14,9%), industria bunurilor de capital (7,6%), industria bunurilor de uz curent (1,7%) şi industria bunurilor intermediare (1,1%). Industria energetică a scăzut cu 7,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...