Producţia industrială a crescut cu 8,1% în primele patru luni – date provizorii

Producţia industrială a crescut, în primele patru luni, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 8,1%, respectiv 9,5%, comparativ cu primele patru luni din 2013, ca urmare a activităţilor derulate în industria prelucrătoare, arată datele provizorii publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Economica.net - mie, 11 iun. 2014, 07:23
Producţia industrială a crescut cu 8,1% în primele patru luni - date provizorii

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2014, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 8,1%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+9,6%).

În funcţie de marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (+13,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+5,9%), industria bunurilor de uz curent (+4,9%) şi industria energetică (+1,1%).

Pe de altă parte, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,7%, respectiv cu 1%.

Potrivit INS, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele patru luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2013, a crescut cu 9,5%, susţinută de industria prelucrătoare (+11%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1%, respectiv cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (+16,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,8%), industria bunurilor de uz curent (+7,2%), industria bunurilor intermediare (+4,8%) şi industria energetică (+1,4%).

Datele statistice relevă, totodată, că în aprilie a.c. producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 3%, în timp ce în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate s-a diminuat cu 0,3%.

Procentajele negative provin din faptul că în aproape toate sectoarele industriale s-au înregistrat scăderi. Excepţie a făcut industria bunurilor de uz curent, care a crescut ca serie brută cu 0,2%, şi industria prelucrătoare care a crescut cu 0,1%, ca serie ajustată.

În aprilie 2014, comparativ cu aprilie 2013, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 2,6% datorită industriei prelucrătoare (+3,9%). În acelaşi timp, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 8,9%, respectiv cu 4,1%. Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+9,3%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,7%) şi scăderi în industria energetică (-5,8%), industria bunurilor intermediare (-2,3%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,1%).

În aceeaşi perioadă analizată, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 5,9%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+7,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 8,4%, iar industria extractivă cu 3,4%.

În ceea ce priveşte eşalonarea în funcţie de marile grupe industriale, sunt consemnate creşteri în: industria bunurilor de capital (+18,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,0%), industria bunurilor de uz curent (+3,7%) şi industria bunurilor intermediare (+1,4%). Industria energetică a scăzut cu 5,3%.

Sursa datelor INS o constituie capitolul PROD (Produse şi servicii cu caracter industrial) din Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în industrie (IND TS), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.

Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 93,44% din mulţimea totală a unităţilor active. Datele se colectează de la circa 9.900 operatori economici cu activitate principală industrială, iar eroarea maxim admisă a estimărilor este de +/- 3%.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea din lotul 2 al A1 Lugoj - Deva. Finanțat prin PNRR, acest "lot al urșilor"......
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, ...
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate ...