Producţia industrială a crescut cu 9,1% în primul semestru

Producţia industrială a crescut cu 9,1% în primul semestru din 2014 comparativ cu prima jumătate a anului trecut, iar creşterea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 10,4%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Economica.net - lun, 11 aug. 2014, 08:30
Producţia industrială a crescut cu 9,1% în primul semestru

În luna iunie 2014, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1%, respectiv cu 0,7%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 10,4% ca serie brută, respectiv cu 11,5%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Avansul din semestrul I 2014 s-a datorat creşterii industriei prelucrătoare (+10,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 1,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+15,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,8%) şi industria bunurilor intermediare (+5,9%). Industria energetică a scăzut cu 0,1%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I 2013, a crescut cu 10,4%, susţinută de industria prelucrătoare (+12,1%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,2%, respectiv cu 1,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (+15,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,3%), industria bunurilor de uz curent (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+6,7%) şi industria energetică (+0,5%).

În luna iunie 2014, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 1% ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-14,9%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,4%) şi industria prelucrătoare (-0,1%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele scăderi: industria energetică (-6,9%), industria bunurilor intermediare (-2,7%), industria bunurilor de uz curent (-2,1%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,5%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 2,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 11,3%, respectiv cu 2,2%, iar industria prelucrătoare a scăzut cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale, industria energetică şi industria bunurilor intermediare au scăzut cu 2,4%, respectiv cu 1%. Creşteri s-au înregistrat în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,6%), industria bunurilor de uz curent (+1,4%) şi industria bunurilor de capital (+1,1%).

În luna iunie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 10,4% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+12,9%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 10,8%, respectiv cu 6,0%.
Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+20,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14,7%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%) şi industria bunurilor intermediare (+3,9%). Industria energetică a scăzut cu 5,8%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 11,5%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+14,2%). Industria extractivă a scăzut cu 9,3%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 4,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (+15,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+13,8%), industria bunurilor de uz curent (+11,1%) şi industria bunurilor intermediare (+8,6%). Industria energetică a scăzut cu 3,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi ...
Fraudele deepfake, identităţile sintetice şi escrocheriile bazate pe Inteligenţa Artificială (AI) fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit, avertizează specialişti în......
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația ...
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...