Conform datelor publicate joi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială a urcat cu 0,2% în februarie, după un avans de 1,4% luna precedentă, în timp ce economiştii se aşteptau la o creştere zero în februarie.
Excluzând energia şi construcţiile, producţia a crescut cu 0,1% în februarie.
În schimb, încrederea mediului de afaceri din Germania s-a prăbuşit în martie, companiile fiind îngrijorate de creşterea preţului energiei, de lipsa de şoferi şi de stabilitatea din lanţurile de aprovizionare, în contextul războiului din Ucraina.
În ritm anual, producţia industrială a urcat cu 3,2% în februarie, după un avans de 1,1% luna precedentă. De asemenea, producţia de bunuri de consum a înregistrat o creştere de 4,4%, iar cea de bunuri intermediare de 0,5%, în timp ce în sectorul construcţiilor s-a înregistrat un declin de 0,7%.
Banca Centrală a Germaniei estimează că economia a stagnat în primul trimestru din 2022, iar redresarea aşteptată în trimestrul doi ar putea fi mai slabă decât se previziona, din cauza „evoluţiilor negative în domeniul comerţului şi a sporirii incertitudinilor”.
În februarie, rata inflaţiei în Germania a urcat la 5,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 30 de ani.
„Preţurile alimentelor şi ale bunurilor industriale ar urma să crească şi mai mult, în urma declinului exporturilor de grâu din Ucraina şi Rusia şi a noilor perturbări din lanţurile de aprovizionare”, se arată în raportul Băncii Centrale a Germaniei.