Producţia industrială a rămas în 2012 la acelaşi nivel cu cel din 2011, pe serie brută

Producţia industrială a rămas în 2012 la acelaşi nivel cu cel din anul 2011 ca serie brută, dar a crescut cu 0,3%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 08 feb. 2013, 08:33
Producţia industrială a rămas în 2012 la acelaşi nivel cu cel din 2011, pe serie brută

Pe serie brută, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 4,5%, respectiv cu 1,5%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,7%), industria bunurilor de capital (+2,7%) şi industria energetică (+2,0%). Industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 3,7%, respectiv cu 0,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în anul 2012, comparativ cu anul 2011, a crescut cu 0,3%, susţinută de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,6%) şi de industria extractivă (+1,5%). Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,2%.

De asemenea, pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,9%), în industria bunurilor de capital (+3,3%), în industria energetică (+2,0%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,4%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 3,2%.

În luna decembrie 2012, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 18,3%, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare (-22,4%) şi industriei extractive (-5,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 7,1%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri, astfel: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-31,9%), industria bunurilor intermediare (-25,6%), industria bunurilor de capital (-24,8%), şi industria bunurilor de uz curent (-11,9%). Industria energetică a crescut cu 3,8%.

Potrivit datelor INS, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a rămas la acelaşi nivel cu cel din luna precedentă, situaţie determinată de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,5%), a industriei prelucrătoare (+0,1%) şi de scădere a industriei extractive (-0,1%). Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital şi în industria energetică (+1,0% fiecare), în industria bunurilor de uz curent (+0,9%) şi în industria bunurilor intermediare (+0,1%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 7,1%.

Comparativ cu decembrie 2011, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,2% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, ca urmare a scăderii celor trei sectoare industriale, respectiv în industria prelucătoare (-2,4%), industria extractivă (-1,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,2%).

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-7,4%), industria bunurilor intermediare (-4,3%), în industria energetică (-2,0%) şi în industria bunurilor de uz curent (-2,9%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 1,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,6% comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, ca urmare a scăderii industriei extractive (-0,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,7%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria energetică (-2,7%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,9%) şi în industria bunurilor intermediare (-0,3%) şi creşteri în industria bunurilor de uz curent (+0,7%) şi în industria bunurilor de capital (+0,1%).

Te-ar mai putea interesa și
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova, au anunţat luni regimul de la Tiraspol,......
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, a fost anulată
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, ...
Comisia Europeană a anulat o întâlnire a delegaţiilor slovacă şi ucraineană cu reprezentanţi ai Comisiei ce urma ...
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor ...
Australianul Daniel Sanders a obținut o nouă victorie în etapa a doua a Raliului Dakar la clasa moto. Românul Emanuel Gyenes s-a clasat pe locul 34
Australianul Daniel Sanders a obținut o nouă victorie în etapa a doua a Raliului Dakar la clasa moto. Românul Emanuel ...
Australianul Daniel Sanders (Red Bull KTM) continuă să domine Raliul Dakar 2025 la clasa moto, cu o nouă victorie obţinută ...