Producţia industrială a scăzut cu 3,4% în iulie 2016

Producţia industrială a scăzut ca serie brută cu 3,4% în luna iulie a acestui an faţă de luna corespunzătoare din anul precedent şi a a rămas la acelaşi nivel ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, informează, miercuri, Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mie, 14 sept. 2016, 06:55
Producţia industrială a scăzut cu 3,4% în iulie 2016

Faţă de luna iulie a anului trecut producţia industrială a scăzut pe serie brută ca urmare a reducerilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-13,7%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,9%) şi industria prelucrătoare (-2,9%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a rămas la acelaşi nivel cu cel din luna corespunzătoare după ce industria prelucrătoare a crescut cu 3,5%, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 13,8%, respectiv cu 5,9%.

Faţă de luna iunie a acestui an, producţia industrială a scăzut cu 1,4%, ca serie brută, ca efect al scăderii industriei prelucrătoare (-1,8%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 4,0%, respectiv cu 2,8%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a crescut cu 0,7% faţă de luna precedentă, datorită creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+1%) şi industria extractivă (+0,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,5%.

Cumulat pe primele şapte luni ale acestui an, producţia industrială a crescut ca serie brută cu 0,6%, ca efect al creşterii industriei prelucrătoare (+1,4%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 18,9%, respectiv cu 1,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut, din cauza scăderilor industriei extractive (-18,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,6%). Industria prelucrătoare a crescut cu 2,4%.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...