Producţia rentabilă de vehicule mici în Europa Occidentală, o problemă pentru constructorii auto

Mai pot fi produse vehicule mici în Europa Occidentală fără să se lucreze în pierdere? Dacă unii constructori cred că acest lucru a devenit, practic, imposibil, alţii susţin că această provocare poate fi rezolvată, transmite AFP.
Economica.net - mar, 04 mart. 2014, 15:32
Producţia rentabilă de vehicule mici în Europa Occidentală, o problemă pentru constructorii auto

‘Nu mai reuşim să producem vehicule din segmentul B care să fie rentabile în cazul asamblării în Franţa’, a declarat viitorul director general de la PSA Peugeot Citroën, Carlos Tavares, la Salonul auto de la Geneva.

Anterior, un purtător de cuvânt de la PSA a anunţat că producţia acestor modele ar putea fi transferată la uzina de la Trvana (Slovacia).

PSA nu este singur în această situaţie. Constructorul american Ford ezită să continue producţia modelului Fiesta la uzina din Koln (Germania) şi în viitor ar putea să o transfere în România.

‘Purtăm discuţii cu sindicatele pentru a vedea cum putem fi siguri că viitoarea generaţie de maşini din segmentul B va fi rentabilă şi unde va fi produsă’, a explicat directorul general de la Ford Europe, Stephen Odell.

‘Devine din ce în ce mai dificil să produci vehicule din gama medie în Europa Occidentală’, a declarat, la rândul său, germanul Stefan Bratzel, directorul centrului de cercetare pentru industria auto CAM.

Cifrele sunt evidente. În ţările unde constructorii naţionali sunt campioni la acest tip de vehicule, cum sunt Franţa şi Italia, producţia de automobile a scăzut începând din 2000. În cazul Franţei, numărul vehiculelor mici produse în 2012 a fost în scădere cu 1,2 milioane de unităţi faţă de 2000, în timp ce în Italia producţia a scăzut de patru ori.

În schimb, unii constructori auto reuşesc în continuare să producă vehicule mici în Europa Occidentală. Un exemplu este grupul japonez Toyota, care produce de zece ani modelul Yaris la o uzină din nordul Franţei. Chiar dacă timp de mai mulţi ani a înregistrat pierderi, recent, a revenit pe profit.

‘Nu vreau să vă dezvălui care sunt secretele mele’, a spus directorul pentru Europa de la Toyota, Didier Leroy, care a recunoscut, totuşi, că grupul nipon a făcut eforturi mari pentru a-şi îmbunătăţi structura de costuri şi a deveni rentabil.

‘Pentru a fi rentabilă, o uzină trebuie să fie suficient utilizată’, a explicat directorul centrului de cercetare CAR, Ferdinand Dudenhoeffer, adăugând că, pentru ca o uzină să funcţioneze la capacitate maximă, o soluţie este parteneriatul.

Un exemplu este grupul francez Renault, care a permis partenerului japonez Nissan să asambleze modelul Micra la uzina sa din Flins (Franţa), în condiţiile în care, până acum, Nissan producea acest model doar în India.

Dudenhoeffer a mai spus că un alt punct important este costul mâinii de lucru. PSA şi Renault au negociat anul trecut acorduri de competitivitate cu sindicatele pentru a-şi putea reduce costurile. Măsuri similare au fost luate în Spania, atât de companiile franceze, cât şi de Volkswagen şi Ford, care au uzine în această ţară.

O excepţie o constituie producătorii germani – BMW, Volkswagen via Audi şi Daimler cu marca sa Mercedes – Benz, care sunt campioni mondiali pe segmentul automobilelor de lux. Această poziţie le permite să producă în Germania, în pofida costurilor salariale ridicate, deoarece ei îşi vând maşinile la preţuri mai mari. În plus, uzinele din Germania alimentează şi alte pieţe.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...