Avem a doua cea mai mare creștere din UE a randamentului la grâu. Comisia Europeană a revizuit în sus estimările privind randamentul culturilor de iarnă. Sud-Estul și Estul sunt în pericol

Comisia Europeană a revizuit în sus previziunile privind randamentul culturilor de iarnă față de estimările de luna trecută. Randamentul la grâu ar putea ajunge la 4,66 de tone la hectar cu 1% față de estimările inițiale. La rapiță, producțiile la hectar ar putea fi cu 17% mai mari comparativ cu 2022, Regiunile sud-estice și estice sunt însă în pericol din cauza nivelului scăzut de apă din sol.
Alina Stanciu - mar, 02 mai 2023, 22:43
Avem a doua cea mai mare creștere din UE a randamentului la grâu. Comisia Europeană a revizuit în sus estimările privind randamentul culturilor de iarnă. Sud-Estul și Estul sunt în pericol

Ultima prognoză a Comisiei Europene privind producțiile agricole din România este mai optimistă decât cea anterioară, cu ușoare revizuiri în sus în ceea ce privește culturile de iarnă. Totuși, situația rămâne fragilă, în special în regiunile sud-estice și estice, deoarece straturile mai profunde ale solului nu au fost refăcute, iar rezervele de apă pentru irigații sunt sub medie, arată ultima prognoză a Comisiei Europene.

„Precipitațiile din martie au fost peste media pe termen lung (MTL) în jumătatea vestică a României, dar cu 30-70% sub MTL în zone extinse din Sud-Est, Nord-Est și Sud-Muntenia. În aprilie, ploile au devenit mai abundente în aceste regiuni, rezultând 30-60 mm (local până la 100 mm) pentru întreaga perioadă. Împreună cu condițiile termice favorabile, aceste ploi au favorizat rapița și cerealele de iarnă. Cu toate acestea, ele au însemnat un dezavantaj pentru campania de însămânțare de primăvară. Dezvoltarea culturilor de iarnă este avansată, în ciuda primei jumătăți relativ reci a lunii aprilie. Previziunile noastre actuale privind randamentul culturilor de vară se bazează pe tendințele istorice, în timp ce previziunile privind randamentul culturilor de iarnă au fost revizuite ușor în sus”, se arată în raportul USDA.

Avem doua cea mai mare creștere a randamentului la grâu din UE

Potrivit acestuia, fermierii români ar putea obține 4,66 de tone la fiecare hectar de grâu cultivat (vs 4,61 de tone la hectar în prognoza anterioară), ceea ce înseamnă o producție totală de 9,7 milioane de tone față de 9,18 milioane de tone în 2022.

Anul trecut, fermierii au obținut în medie 4,18 tone la hectar, cu 12% mai puțin față de prognoza actuală, în timp ce media ultimilor cinci ani este de 4,3 tone la hectar (minus 8% față de 2023).

La nivelul UE, randamentul mediu estimat este de 5,74 de tone la hectar, cu 3% peste anul trecut și 3% peste media ultimilor cinci ani.

Cele mai mari randamente sunt în Irlanda (10,2 tone la hectar), Olanda (9,06 tone la hectar) și Belgia (8,84 de tone la hectar), iar cele mai mari creșteri față de anul trecut se vor înregistra în Ungaria (plus 30%) și România (plus 12%).

Randamente în creștere de la orzul de iarnă

La orz, producția de anul acesta este preconizată la 4,24 de tone la hectar, la fel ca cea de anul trecut, însă cu 7% peste media ultimilor cinci ani. La nivelul UE, media este de 4,92 de tone la hectar, cu 2% sub cea din anul anterior. Sunt state, precum Belgia, unde randamentl la orz ajunge la 8,5 tone la hectar.

Cultura de iarnă va avea, din estimările Comisiei Europene, randament mai mare față de cea din primăvară, de 4,53 de tone vs 2,83 de tone. La orzul de iarnă, producțiile vor fi astfel cu 2% mai mari față de anul anterior.

Anul trecut, România a produs 1,6 milioane de tone de orz de pe o suprafață de 415.000 de hectare.

A doua cea mai mare creștere a randamentului, la triticale

Și producția de triticale ar putea fi mai bună anul acesta, față de anul trecut. Specialiștii europeni mizează pe un plus de 8% față de anul trecut și de peste 7% față de media ultimilor cinci ani, până la 4,12 tone la hectar. În EU, media este estimată la 4,39 de tone la hectar, cu 1% sub nivelul înregistrat în 2022, ar putea fi creșteri în opt state europene. Dintre acestea, cel mai mare plus l-ar putea avea fermierii unguri, care vor ajunge la un randament de 4,28 de tone la hectar, cu 25% peste cel din 2022. Cu un plus de 8%, România este a doua la creștere.

Prognoza din aprilie este similată celei din martie.

Creștere de 17% la rapiță

Cu 2,83 de tone la hectar, fermierii care au pariat anul acesta pe rapiță vor avea, în medie, un plus de 17% față de anul trecut și cu 12% în plus față de media ultimilor cinci ani. Dacă se vor cultiva ca și în 2022 în jur de 467.000 de tone, producția ar putea ajunge la 1,3 milioane de tone, cu aproximativ 100.000 de tone în plus comparativ cu anul anterior.

Randamentul mediu în UE este estimat la 3,31 de tone la hectar, cu 1% sub nivelul anului trecut, pe fondul unor scăderi preconizate în țări precum Danemarca (minus 10%) sau Franța (minus 10%). În schimb, fermierii unguri ar putea avea un randament cu 50% mai mare față de 2022, respectiv 3,24 de tone la hectar.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...