Productivitatea Marii Britanii nu este afectata de muncitorii straini – Guvernatorul Băncii Angliei

Economica.net
15 05. 2015
anglia_79557800_98134000_25641900

Totusi, a explicat Mark Carney, oamenii dispusi sa lucreze la o vârsta mai înaintata si angajatii care cauta sa lucreze ore suplimentare au reprezentat 500.000 de persoane care s-au adaugat pietei fortei de munca în ultimii doi ani. Aceasta cifra este de zece ori mai ridicata decât imigratia, sustine oficialul BoE care respinge categoric argumentul ca trebuie blamati angajatii straini.

În conditiile în care rata somajului a scazut, atentia se întoarce spre productivitate, a adaugat Mark Carney.

‘Pentru ca economia sa mearga mai departe, va trebui majorata productivitatea. Credem ca în urmatorii ani va începe sa creasca productivitatea’, a afirmat oficialul. Acesta a explicat ca oamenii de afaceri ar fi putut decide sa întârzie investitiile din alte motive decât cele legate de piata muncii, cum ar fi ince+rtitudinile politice si economice.

‘Discutam cu multi sefi de companii si au existat incertitudini privind alegerile sau referendumul privind apartenenta Marii Britanii la UE’, a declarat Mark Carney. Întrebat daca Marea Britanie ar trebui sa mentina organizarea referendumului, seful BoE a raspuns: ‘de îndata ce va fi inevitabil’.

Miercuri, Oficiul National de Statistica (ONS) din Marea Britanie a anuntat ca rata somajului a scazut la 5,5% în primul trimestru din 2015, ajungând la cel mai redus nivel de la mijlocul lui 2008. Numarul somerilor în Regatul Unit a scazut cu 35.000, la 1,83 milioane, cel mai redus nivel din ultimii sapte ani.

De asemenea, numarul angajatilor din Marea Britanie a crescut cu 202.000 în perioada ianuarie-martie 2015, ajungând la nivelul record de 31,1 milioane.

Aproape doua milioane de persoane din tari membre ale Uniunii Europene (UE) se aflau la lucru în Marea Britanie în primul trimestru al acestui an.Potrivit ONS, cresterea din ultimele 12 luni se datoreaza în principal unui nou val de imigratie provenit din Polonia si din celelalte sapte tari est-europene care au aderat la UE în 2004.

Imigrantii proveniti din România si Bulgaria, tari care au aderat la UE în 2007 si care au fost analizate separat de catre ONS, erau în numar de 186.000, reprezentând o crestere semnificativa de la an la an, dar usor sub vârful înregistrat în trimestrul al treilea al anului 2014.