Comisia Europeană susţine de mai mulţi ani exportul produselor agroalimentare pe pieţele terţe asigurând cofinanţare pentru diverse proiecte prin care companiile din spaţiul comunitar pot ajunge mai uşor să vândă în state precum SUA sau în lumea arabă. De astfel de susţinere financiară au beneficiat şi câteva companii şi asociaţii de producători din România, acestea reuşind chiar să exporte în ţări precum SUA, Quatar, Emiratele Unite ETC.
Magiunul de Topoloveni ajunge în Quatar
Unul dintre cele mai promovate produse alimentare româneşti este, de departe, Magiunul de Topoloveni, brand al companiei Sonimpex Serv Com. Magiunul de Topoloveni este primul produs românesc cu indicaţie geografică protejată, titulatură obţinută în 2011 care i-a permis companiei să acceseze fonduri europene pentru a se promova.
Sonimpex a beneficiat astfel, în ultimii trei ani, de două programe cofinanţate de UE: „Promovarea produselor DOP/IGP în SUA şi în Orientul Mijlociu” derulat în perioada 2014-2017 şi având drept ţintă state precum SUA, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi „Eureka: Descoperiţi comorile Europei”- ce presupune desfăşiurarea unor acţiuni de promovare în perioada 2013-2016 în ţări precum Norvegia, Elveţia şi Rusia.
„Datorită acestei indicaţii s-a reuşit accesarea de fonduri europene de promovare. În urma acestor fonduri, beneficiarul a încheiat un contract în anul 2015 cu un partener din Norvegia, contract care nu a produs efectele scontate. Anul acesta s-au demarat negocieri cu un nou partenere, discuţii care sperăm că se vor concretiza curînd”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Direcţiei Comerţ Exterior și Promovare Produse Agricole din cadrul APIA, care se ocupă de astfel de proiecte.
Cât au vândut peste graniţe
Potrivit APIA, anul trecut compania a realizat un singur export în SUA şi a încheiat un contract cu un distribuitor din Kuweit. „Din SUA se aşteaptă feedback-ul pieţei, iar pe piaţa din Kuweit este foarte greu de pătruns. La sfârşitul lunii aprilie 2016, s-a încheiat un contract cu un distribuitor din Quatar şi se speră livrarea mărfii în cel mai scurt timp. Pentru a exporta în Emiratele Arabe Unite, beneficiarul a obţinut certificatul Halal”, au specificat oficialii APIA.
Pentru programul dedicat pieţei americane, bugetul stabilit pentru Sonimpex a fost de peste 544.200 de euro, iar pentru Eureka valoarea totală a proiectului este de aproximativ 981.000 de euro, potrivit informaţiilor companiei.
Selgros voia pui bio pentru magazinele din Elveţia
Prin cele două programe de promovare pe care le-au derulat în perioada în perioada 2012-2015, şi membrii Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio-România au reuşit să exporte în Elveţia 20 de tone de fructe de pădure, în 2015, şi peste 17.300 de kg de miere ecologică anul acesta. De asemenea, în Germania, membrii BIO România au exportat aproximativ 400 de tone de miere ecologică în valoare de 2 milioane de euro, peste 3.300 de tone de fructe de pădure, 10.000 de sticle de suc de mere bio şi peste 32.100 de kg de mere bio în valoare de aproximativ 144.900 de euro.
Mai mult, aceştia au reuşit să intre în legătură cu mari retaileri internaţionali care iau în calcul posibilitatea de a cumpăra alimente bio din România pentru magazinele lor din Elveţia. „Selgros România care are ca acţionar COOP Elveţia doreşte să deruleze un proiect de creştere a păsărilor bio în ferme din România, proiectul fiind în faza dezbaterii”, au declarat oficialii APIA. contactaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii Selgros susţin însă că „nu au în derulare sau în proiect nicio astfel de inițiativă”. Avraham Cioceanu, Preşedinte Bio Romania ne-a declarat însă că s-a discutat un astfel de proiect în urmă cu doi ani.
„Un aspect pozitiv din implementarea acestui program a fost creşterea numărului de exploataţii care practică agricultura ecologică, ceea ce a avut ca rezultat, începând din decembrie 2015, comercializarea în supermarket-urile Carrefour a cărnii de mânzat bio românească, iar din aprilie 2016 şi a celei de miel bio românească”, mai spun oficialii APIA.
Vinul românesc a ajuns în China
Un alt produs care şi-a găsit noi pieţe de export cu ajutorul banilor europeni este vinul. Potrivit APIA, Asociaţia Producătorilor de Vin şi Produse Vitivinicole Dobrogea a derulat în perioada 2012-2015 un program de promovare a vinurilor cu Denumire de Origine Controlată şi Indicaţie Geografică în China şi Rusia. Programul a generat exporturi totale de peste 900.700 de sticle de vin, în valoare de peste 1,8 milioane de euro. În China au ajuns peste 692.000 de sticle, iar restul în Rusia.
Programul, la care a participat şi Bulgaria, a avut o valoare totală de aproximativ 3 milioane de euro, din care partea aferentă României a fost de circa 1,6 milioane euro. Plăţile din fonduri UE au fost de aproximativ 211.000 de euro, cofinaţarea de la bugetul de stat a fost de 126.700 euro, iar contribuţia proprie a beneficiarilor a fost de 84.400 euro.
Conserve româneşti pe patru continente
Organizaţia Naţională Interprofesională ProdCom Legume-Fructe a derulat în ultimii şase ani trei programe de promovare a legumelor şi fructelor româneşti pe pieţe din Rusia, Ucraina, Cehia, Germania, Slovacia, Polonia, Norvegia, Argentina. „Cu ajutorul acestora s-au identificat operatori cu care s-au încheiat contracte, livrându-se însemnate cantităţi de produse”, au apreciat oficialii APIA.
Potrivit acestora, Annabella Fabrica de Conserve Râureni, unul dintre cei mai mari producători români de conserve din fructe şi legume livrează „pe patru continente peste 20% din producţia realizată anual”. „De mare succes s-au bucurat produsele din roşii, iar în ceea ce priveşte produsele proaspete, s-au livrat predilect în perioada 2012-2013 peste 1.000 de tone de cireşe anual. De asemenea, peste 30.000 tone de legume pe an, în special castraveţi şi roşii, au fost livrate în comunităţi din state membre ale UE”, susţin reprezentanţii APIA.