Produsele agricole din UE vor intra anul viitor pe piaţa japoneză, de 127 de milioane de consumatori

Economica.net
13 12. 2018
shibuya_tokyo_japan_photo_jnto_62283700

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia va elimina marea majoritate a taxelor vamale pe care întreprinderile din UE care exportă în Japonia le plătesc anual şi care se ridică la un miliard de euro, precum şi o serie de obstacole reglementare persistente, de exemplu în cazul exportului de autoturisme. Acordul va deschide, de asemenea, piaţa japoneză, de 127 de milioane de consumatori, unor produse agricole importante din UE şi va spori oportunităţile de export ale UE în multe alte sectoare.

În plus, acordul va intensifica cooperarea dintre Europa şi Japonia în diverse domenii, va reafirma angajamentul comun al celor două părţi faţă de dezvoltarea durabilă şi va include, în premieră, un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia va intra în vigoare la 1 februarie 2019. Din acel moment, întreprinderile, agricultorii, lucrătorii şi consumatorii din UE vor începe să profite de avantajele comerţului mai simplu şi mai rapid dintre UE şi Japonia.

Acordul comercial negociat de Comisie este primul care include o trimitere explicită la Acordul de la Paris privind schimbările climatice. El va crea o zonă de liber schimb, cuprinzând 635 de milioane de oameni şi aproape o treime a PIB-ului mondial. Acordul de parteneriat strategic este primul acord-cadru bilateral încheiat vreodată între UE şi Japonia.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat în acest sens: „La aproape cinci secole după ce europenii au stabilit primele relaţii comerciale cu Japonia, intrarea în vigoare a Acordului de parteneriat economic UE-Japonia va aduce relaţiile noastre comerciale, politice şi strategice la un cu totul alt nivel. Îmi exprim aprecierea faţă de votul Parlamentului European, care consolidează mesajul fără echivoc al Europei: împreună cu partenerii şi prietenii apropiaţi, precum Japonia, vom apăra în continuare comerţul liber, reciproc avantajos şi bazat pe norme. Şi, dincolo de vorbe sau intenţii, acest acord va aduce beneficii semnificative şi concrete întreprinderilor şi cetăţenilor din Europa şi Japonia”.

La rândul său, Cecilia Malmstrom, comisarul pentru comerţ, a afirmat: „Sunt extrem de mulţumită de votul Parlamentului. Parteneriatul nostru economic cu Japonia – cea mai mare zonă de liber schimb negociată vreodată – se apropie de înfăptuire. El va aduce avantaje clare întreprinderilor noastre, agricultorilor, furnizorilor de servicii şi nu numai. Avantajele se asociază angajamentului ambelor părţi de a respecta cele mai înalte standarde pentru lucrători, consumatori şi mediu. Iată o veste bună pentru UE şi pentru toţi susţinătorii unui sistem comercial internaţional deschis şi echitabil”.

Acordul vizează în special: eliminarea taxelor vamale aplicate de Japonia pentru multe brânzeturi, precum Gouda şi Cheddar (care sunt în prezent de 30%), precum şi pentru exporturile de vin (acum în medie de 15%); creşterea substanţială a exporturilor de carne de vită din UE şi deschiderea de noi oportunităţi pentru exportul de produse din carne de porc.

De asemenea, va fi asigurată în Japonia protecţia a peste 200 de indicaţii geografice (IG) şi produse culinare europene de înaltă calitate, precum şi protecţia unor anumite IG japoneze în UE şi vor fi eliminate tarifele la produsele industriale din sectoarele în care UE este foarte competitivă, cum ar fi produsele cosmetice, produsele chimice, textilele şi îmbrăcămintea.

Acordul vizează angajarea Japoniei în direcţia respectării standardelor auto internaţionale, facilitând astfel semnificativ exporturile de automobile din UE către Japonia; deschiderea pieţelor de servicii, în special de servicii financiare, comerţ electronic, telecomunicaţii şi transporturi; garantarea accesului întreprinderilor din UE la marile pieţe de achiziţii publice din 54 de oraşe japoneze mari şi înlăturarea opreliştilor la achiziţiile publice în sectorul feroviar, important din punct de vedere economic.

Acordul include şi un capitol amplu despre comerţ şi dezvoltarea durabilă, fixează standarde foarte ridicate în materie de forţă de muncă, siguranţă, protecţia mediului şi a consumatorilor, consolidează angajamentele UE şi ale Japoniei cu privire la dezvoltarea durabilă şi la schimbările climatice şi protejează pe deplin serviciile publice. El include şi un capitol referitor la întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), deosebit de relevant, întrucât 78% dintre exportatorii actuali către Japonia sunt întreprinderi mai mici.