Produsele alimentare proaspete şi cele congelate ar putea intra pe lanţul scurt de aprovizionare – proiect

Economica.net
12 12. 2016
pennymarket_congelatevrac_92981100

Legea 150/2016, care modifică şi completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, a intrat în vigoare la data de 18 iulie, iar normele de aplicare trebuie adoptate în termen de şase luni, respectiv până pe 15 ianuarie 2017.

Proiectul mai prevede ca Ministerul Finanţelor Publice să transmită către Ministerul Agriculturii lista comercianţilor cu cifra de afaceri de cel puţin două milioane de euro, rezultată din comercializarea produselor alimentare, realizată în anul anterior, care se va afişa pe site-ul MADR.

De asemenea, MFP va solicita comercianţilor de pe listă volumul de produse comercializate în ultimul an, pentru categoriile de produse prevăzute, iar ulterior va transmite anual, către MADR, până la data de 30 iunie, un raport ce conţine volumul de produse comercializate în anul precedent, pentru categoriile menţionate.

Reprezentanţii organizaţiilor interprofesionale pentru produse agroalimentare, înfiinţate în conformitate cu prevederile Regulamentului UE nr.1308/2013 referitoare la Organizarea Comună de Piaţă şi cu legislaţia naţională privind organizaţiile
interprofesionale pentru fiecare filieră de produs, raportează anual, până la data de 31 octombrie, producţia prognozată pentru anul următor, pentru categoriile de produse menţionate.

Proiectul de act normativ prevede că furnizorul din lanţul scurt de aprovizionare este, după caz: fermier, fermier şi o entitate fizică sau juridică având ca obiect de activitate colectarea şi/sau depozitarea produselor; fermier şi o entitate fizică sau juridică având ca obiect de activitate colectarea şi/sau depozitarea şi procesarea produselor menţionate. Comerciantul din lanţul scurt de aprovizionare este persoana fizică sau juridică care desfăşoară activităţile prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 99 din
29 august 2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă cu modificările şi completările ulterioare.

Prevederile prezentei hotărâri se aplică pentru filiera de produs carne (specii: porc, pasăre, oaie, capră, vită, peşte); pentru ouă (toate categoriile); pentru filiera de produs legume (categorii: cartof, fasole boabe, fasole verde, ceapă, usturoi, morcov, ţelină, păstârnac, pătrunjel de rădăcină, varză, castraveţi, pătlăgele roşii, vinete, ardei, salată verde, ridiche, sfeclă roşie, broccoli, conopidă, gulie, ciuperci, dovlecel verde, verdeţuri şi aromatice, dovleac, mazăre, porumb zaharat şi praz); pentru fructe (categorii: camere, pere, prune, piersici, caise, cireşe, vişine, struguri, pepeni, căpşuni, gutui, nuci, afine, mure, cătină, coacăze, zmeură şi alune); pentru mierea de albine (toate sortimentele de miere); pentru filiera de produs lapte (toate produsele lactate); pentru produse de panificaţie (toate tipurile de pâine şi produse de panificaţie).

Conform proiectului, furnizorii au obligaţia să promoveze şi/sau să afişeze oferta produselor alimentare provenite din lanţul scurt de aprovizionare, în vederea facilitării achiziţionării de către comercianţi a acestor produse.

Normele de aplicare mai prevăd înfiinţarea Consiliului pentru monitorizarea lanţului scurt de aprovizionare cu
produse alimentare, structură fără personalitate juridică, aflată în coordonarea MADR. Consiliul va fi compus din 15 membri, dintre care: 3 vor membri desemnaţi din cadrul MADR; 2 vor fi din cadrul MFP; 1 membru desemnat din cadrul Consiliului Concurenţei; 7 membri desemnaţi de către organizaţiile interprofesionale pentru produsele agroalimentare, câte unul din fiecare filieră de produs şi 2 membri desemnaţi de către Asocia?ia Marilor Reţele Comerciale din România. Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului se aprobă de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei hotărâri.

‘În vederea asigurării necesarului de produse alimentare, comercianţii prevăzuţi notifică MADR privind cantităţile de produse alimentare ce nu pot fi achiziţionate de pe lanţul scurt de aprovizionare, pentru fiecare categorie de produse alimentare, iar notificarea se transmite la MADR până cel târziu la data de 30 aprilie a anului în curs pentru cantităţile necesare asigurării aprovizionării pentru următoarele 12 luni, respectiv perioadei 1 iunie – 31 mai’, se arată în document.

Proiectul de act normativ prevede că verificarea şi controlul respectării procesului de achiziţie a produselor alimentare, provenite din lanţul scurt de aprovizionare, se efectuează de către organele de control abilitate ale Ministerului Finanţelor Publice şi ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În prezent, în România există numai cinci Organizaţii Interprofesionale pe Filiere de Produse Agroalimentare, acest fapt generând o capacitate redusă în ceea ce priveşte creşterea vânzărilor între producători şi marile reţele comerciale, cât şi o
eficienţă redusă a acestora, din punct de vedere al dotărilor logistice şi de marketing.

‘Prin implementarea acestor norme se urmăreşte consolidarea poziţiei fermierilor în lanţul agroalimentar, pentru a le putea oferi posibilitatea de a obţine cel mai bun preţ de pe piaţă pentru produsele lor’, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara recent că România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporţie de 51%, produse româneşti.

Potrivit articolului din Legea 150/2016, ‘comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare’.