„Din studiile noastre reiese că putem ajunge la 2,1 milioane de persoane care să adere la acest sistem, respectiv la un grad de penetrare de 10%. În 2010 erau încheiate 1,2 milioane de contracte, în creştere cu 19% faţă de 2009, iar în 2011 acestea au crescut cu 22%, la 1,4 milioane de contracte. Interesul pentru economisire-creditare este ridicat mai ales în rândul populaţiei cu nevoi locative mai puţin urgentă”, a spus Cionga.
În prezent, doar 2,1% din populaţia României a apelat la un astfel de produs pentru achiziţia de locuinţe. Spre comparaţie, în Germania procentajul este de 36,7%, în Ungaria de 13%, în Cehia de 14,3%, iar în Slovacia de 17,5%.
Cionga a menţionat ca până în prezent 43.000 de persoane au beneficiat de întreg ciclul presupus de produsele de economisire-creditare. Astfel, valoarea economiilor realizate de către aceştia este de 313 milioane lei, prima de la stat se ridică la 40 de milioane de lei, iar creditele acordate au totalizat 120 de milioane de lei.
Potrivit reprezentantului Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, în urma acestor contracte în economie au intrat 473 de milioane de lei.
Datele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe arată că cele mai multe contracte vizeaza achiziţia de locuinţe (46% din total), 38% modernizarea locuinţei existente şi 12% construcţia de locuinţe.
Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, parte a grupului austriac Raiffeisen, asigură produse de economisire-creditare pentru domeniul locativ. Sistemul este disponibil, în România, şi prin intermendiul BCR Banca pentru Locuinţe.