„Sistemul de urgenţă va trebui modificat şi în spitalele de urgenţă după modelul prespitalicesc. Finanţarea în sistemul DRG – pe caz rezolvat – nu este corect făcută, nu acoperă zeci, sute de mii de lei care se cheltuiesc în spital cu un pacient politraumatizat. Atitudinea în urgenţă este alta decât în cazul bolnavilor cronici. Gestica de a ataca un caz în urgenţă este foarte rapidă trebuie să ai tot ce îţi trebuie la îndemână, nu să aştepţi, orice minut în cazul acestor pacienţi este vital. Ne confruntăm de multe ori cu lipsa de sânge, de dispozitive, de medicamente spre nemulţumirea pacienţilor.În acelaşi timp, spitalele de urgenţă trebuie pregătite şi pentru calamităţi”, a subliniat prof. dr. Mircea Beuran, la întâlnirea cu presa prilejuită de conferinţa privind managementul pacientului politraumatizat.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a reiterat, cu acest prilej, ideea organizării unor spitale de linia întâi, strategice.
„Ordinul este pregătit, urmează să iasă în cursul săptămânii care vine. Acest ordin prevede organizarea de spitale regionale de urgenţă, adică spitale regionale monobloc, care au tot ce le trebuie. Unde nu există aşa ceva se are în vedere crearea unor unităţi funcţionale. Înseamnă să stabilim care sunt entităţile juridice care împreună vor alcătui o unitate funcţională de tip 1A, pentru că, din păcate, avem localităţi în care spitalele nu au tot ceea ce este necesar în aceiaşi clădire, pentru toate tipurile de urgenţe care le-ar veni, identificarea spitalelor zonale. Vorbim de opt regiuni, unde trebuie să identificăm spitalele”, a spus Arafat.
El s-a referit în acest context la regiunea centru, amintind că Spitalul judeţean Târgu Mureş este regional, dar mai are în apropiere două unităţi care şi ele primesc cazuri grave – Sibiu şi Braşov. În zona Moldova, spitalele din Iaşi care sunt de nivel 1A vor fi ajutate de cele din Suceava şi Bacău, a adăugat Arafat.
„Vorbim de o identificare a spitalelor care vor trebui dotate, reabilitate în următorii doi ani pentru a le aduce la nivelul cerut. Sunt spitale care, încă, nu ating nivelul dorit, noi le identificăm ca să le aducem la nivelul respectiv”, a arătat subsecretarul de stat.
El a reliefat că, după identificarea problemelor, se vor căuta soluţii de finanţare ţintită prin programe – infarct, traumă, accident vascular cerebral.
Potrivit lui Arafat, se are în vedere organizarea de licitaţii naţionale pentru anumite materiale necesare.
După ce se analizează necesităţile, se trece la analiza fiecărei unităţi pentru a vedea ce trebuie făcut şi se va stabili strategia pentru următorii 2-3 ani, a precizat dr. Arafat.
Subsecretarul de stat a spus că în prezent se fac simulări privind finanţarea împreună cu CNAS şi Şcoala de Management Sanitar, care vor fi analizate săptămâna viitoare.
Pentru spitale fondurile sunt limitate, a afirmat el, adăugând că după evaluările care se fac se vor cunoaşte toate variantele de finanţare şi se vor găsi soluţiile, iar una ar fi tariful pe caz rezolvat unic.