Ca metodă, ECONOMICA.NET a comparat salariile brute sau nete (funcţie de informaţiile disponibile în fiecare caz punctual) oferite în această perioadă de angajatorii din străinătate candidaţilor români cu câştigul salarial mediu din luna septembrie 2012, comunicat de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Salariile încasate în Sănătate sunt şi de 22 de ori mai mari afară decât în ţară. În ce ţară şi pe ce specializare
Câştigul salarial mediu în Sănătate în luna septembrie 2012 a fost de 1.342 lei net, respectiv 1.850 de lei brut, potrivit INS.
Angajatorii din Danemarca ofertează în această perioadă candidaţii români care au expertiză de medici dermatologi cu salarii brute lunare de 9300 de euro, potrivit anunţului de recrutare pe care îl puteţi accesa aici. Adică de aproximativ 22 de ori mai mult decât câştigă omologii lor din ţară.
Un medic specialist câştigă în jur de 4,000 de euro pe lună, (18.000 de lei) în Franţa, potrivit unui anunţ activ de recrutare. Cel mai probabil, e vorba de salariul brut.
Românii care au expertiză ca medic pediatru şi vor să performeze în Germania sunt ofertaţi în această perioadă cu salarii similare celor din Franţa, ele oscilând între 4,000 de euro şi 6,000 de euro pe lună, potrivit anunţurilor de recrutare active publicate pe site-ul Tjobs.ro.
Românii care lucrează în agricultură câştigă de aproape 5 ori mai bine afară decât în ţară. Află în ce ţară
Răspunsul scurt: în Danemarca (unde sunt plătiţi cu 4,900 de lei net lunar versus 1,000 de lei – cât se câştigă în medie, în România).
Câştigul salarial mediu în agricultură, vânătoare şi servicii conexe în România a fost de 1.075 de lei net, în luna septembrie 2012, respectiv de 1.472 de lei brut, potrivit INS.
În contrast, românii care pleacă acum să performeze în Danemarca pe postul de îngrijitor de animale sunt ofertaţi cu un salariu net lunar de circa 1.100 de euro (peste 4,900 de lei), potrivit unui anunţ de recrutare activ, pe care-l puteţi consulta aici.
Aproape 890 de euro câştigă în mână românii care aleg să plece la muncă în Spania, la cules de fructe în 2013. Cazarea este asigurată de angajator, potrivit anunţului de recrutare pe care îl puteţi accesa aici.
Românii care optează să muncească pe postul de muncitor tractorist în Franţa sunt ofertaţi cu un salariu brut de 1.400 de euro pe lună, potrivit acestui anunţ activ de recrutare.
Salariile oferite românilor din construcţii sunt de aproape 5 ori mai mari afară decât aici
Câştigul salarial mediu în construcţii în septembrie 2012 a fost de 1.243 de lei net, respectiv 1.714 lei brut, potrivit INS.
În contrast, zidarii români sunt ofertaţi în Franţa cu un salariu net lunar situat între 1,300 de euro (5,850 de lei) şi 1,600 de euro, conform acestui anunţ de recrutare.
Românii care optează să muncească pe postul de zidar în Belgia câştigă 1,600 de euro brut, potrivit anunţului de recrutare care poate fi consultat aici.
Acelaşi salariu e oferit de recrutori pentru românii care optează să muncească în Belgia ca montator acoperiş. Detalii găsiţi aici.
Salarii de peste 4 ori mai mari afară decât aici pentru şoferi
Câştigul salarial mediu în septembrie, în transporturi terestre a fost de 1.435 de lei net şi de 1.993 de lei brut în România, potrivit INS.
Românii care muncesc ca şoferi profesionişti câştigă peste 1,400 de euro, net lunar (6,300 de lei) în Danemarca, potrivit anunţului de recrutare care poate fi consultat aici.
Salariul oferit românilor pentru postul de şofer de tir în Italia ajunge la 1,400 de euro, potrivit unui anunţ de recrutare pe care-l găsiţi aici.
Românii care pleacă în Franţa să muncească pe postul de şofer de tir câştigă 1500 de euro pe lună, brut, potrivit anunţului de recrutare pe care-l găsiţi aici.
Românii care lucrează în industria textilă în străinătate câştigă de peste 4 ori mai bine decât aici
Câştigul salarial mediu în septembrie în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte a fost de 1261 de lei brut (280 de euro), potrivit INS.
În contrast, românii care vor să muncească în industria de profil în străinătate sunt ofertaţi de angajatorii din Irlanda cu un salariu lunar situat între 1,300 de euro şi 2,000 de euro, potrivit acestui anunţ de recrutare.
Tâmplarii sunt plătiţi cu salarii de peste 4 ori mai mari afară decât în ţară
Câştigul mediu lunar în industria prelucrării lemnului în septembrie a fost de 1.170 de lei net şi 1,601 lei brut (355 de euro), conform INS.
Românii cu expertiză de tâmplar sunt ofertaţi de angajatorii din Franţa cu un salariu brut lunar de 1,600 de euro, potrivit anunţului de recrutare pe care-l găsiţi aici.
Un pescar câştigă de aproape 4 ori mai bine în Danemarca decât în România
Câştigul salarial mediu în pescuit în luna septembrie 2012 a fost de 1.252 de lei net şi de 1.724 de lei în România, potrivit INS.
Românii care pleacă să muncească în Danemarca pe postul de pescar câştigă în mână în jur de 1,100 de euro, potrivit unui anunţ de recrutare pe care-l puteţi consulta aici.
Românii care lucrează în hoteluri câştigă de aproape 4 ori mai bine afară
Câştigul salarial mediu în hoteluri în septembrie 2012 a fost de 845 de lei net şi 1.144 de lei brut, potrivit INS.
Spre comparaţie, românii care optează pentru postul de cameristă în Franţa câştigă minimum 1,000 de euro, potrivit unui anunţ de recrutare care poate fi consultat aici. Din anunţul de recrutare aflăm că masa şi cazarea sunt asigurate de angajator.
Românii care pleacă la muncă în Austria pe postul de cameristă câştigă lunar 900 de euro, net, potrivit acestui anunţ de recrutare. Şi în acest caz, cazarea şi masa sunt asigurate de angajator.
Un muncitor forestier câştigă de 3 ori mai bine în străinătate decât aici
Potrivit INS, câştigul salarial mediu pentru un salariat care performează în ţară în exploatare forestieră a fost de 1.252 de lei, net, relativ la luna septembrie 2012 (respectiv 1.724 de lei brut, adică în jur de 383 de euro).
Salariul brut oferit în Franţa pentru poziţia antemenţionată este de 1.400 de euro pe lună, brut, pentru un program de lucru de 35 de ore pe săptămână, potrivit unui anunţ de recrutare activ, pe care îl puteţi consulta aici. Cazarea şi transportul sunt asigurate de angajator, potrivit anunţului de recrutare.