Profilurile candidaţilor căutaţi acum de multinaţionale – analiză

25 05. 2014
unemployed_88564600

Care sunt cele mai valoroase abilităţi, pregătire, experienţă, care cresc semnificativ şansele candidaţilor din marketing, vânzări, finanţe, inginerie şi IT să îşi găsească în acest an locuri de muncă? Răspunsul îl găsiţi într-o analiză pe care am realizat-o împreună cu recrutorii Manpower, jucător de top din piaţa românească de recrutare.

Aşteptările angajatorilor de la candidaţi diferă în funcţie de foarte multe variabile, dintre care amintim doar industria în care activează compania, mărimea sa şi caracteristicile postului. Cu toate acestea, am identificat o serie de atribute comune majorităţii posturilor dintr-un domeniu, pe care candidatul este obligatoriu să le aibă şi să le dovedească în interviul de angajare, dacă vrea să se angajeze în 2014.
Drept care, ECONOMICA.NET împreună cu specialiştii Manpower vă prezintă pentru fiecare dintre cele mai ofertante domenii în care te poţi angaja în acest an, care sunt atributele care descriu personalitatea, abilităţile soft şi profilul tehnic al candidatului ideal în 2014, comune majorităţii posturilor din fiecare domeniu.

Portretul robot al candidatului cu cele mai mari șanse de succes în găsirea locului de muncă în 2014 nu poate fi creionat decât din tușe largi, legate pe de-o parte de cunoștințe specifice profesiei și pe de alta de trăsături de personalitate care influențează modul în care își poate aplica cunoștințele și abilitățile în cadrul organizației, a spus pentru ECONOMICA.NET Maria Buznea, consultant specializat în recrutarea de specialiști și management de nivel mediu și senior în cadrul ManpowerGroup.

Flexibilitatea şi etică profesională – calităţi căutate de majoritatea angajatorilor în 2014, indiferent de domeniu, companie şi post.

Una dintre calităţile dezirabile, indiferent de domeniul în care activează candidatul, este flexibilitatea care presupune, printre altele, capacitate foarte mare de adaptare.

Recrutorii evaluează flexibilitatea candidatului prin chestionare de personalitate sau interviu structurat, urmând tehnici de tipul STAR (Situation, Task, Achievement, Result), în care solicită candidatului să descrie o situație anume, cu date concrete și fără generalități, astfel încât recrutorul să înțeleagă imaginea de ansamblu și procesul de gândire al candidatului, ne explică Maria Buznea.

O calitate căutată de angajatori la candidaţi, în 2014, indiferent de domeniul, pregătirea și experiența lor, este etica profesională. În ultimii ani, mai ales angajatorii care recrutează în domenii precum achiziții/procurement, vânzări și marketing evaluează riguros etica profesională a candidaţilor.

„Angajatorii caută candidați care înțeleg ce înseamnă etica în afaceri și stiu cum ar trebui să procedeze și cui să se adreseze în situații aflate la limita eticii„, spune Maria Buznea.

Ca să afle cât de cinstiţi sunt candidaţii, intervievatorii recurg la întrebări situaționale care vizează exemple de gestionare a situațiile din experiența reală a candidatului.

Calităţile indispensabile ale celor care vor să se angajeze în vânzări, în 2014

În domeniul vânzărilor, pentru poziţiile de specialiști, angajatorii caută în primul rând candidați cu abilități interpersonale bine dezvoltate. Mai nuanţat, caută oameni care se simt confortabil în situații sociale cât mai diferite şi care au o inteligență emoțională bine dezvoltată.

„Inteligența emoțională este foarte importantă în roluri de vânzări, deoarece permite angajatului să navigheze într-o discuție în așa fel încât să înțeleagă subtilitățile, să se pună într-o lumină pozitivă, dar și să își urmărească obiectivul, dobândind un rezultat la finalul acesteia”, spune Maria Buznea.
În vânzări, abilităţile interpersonale ale candidatului sunt mai importante decât studiile absolvite, adaugă recrutorul Manpower.

În acest domeniu, cei mai apreciați candidați în 2014 sunt cei care și-au consolidat și valorificat pregătirea academică în cariera ulterioară, adică cei care și-au dezvoltat cariera de vânzări în domeniul în care au dobândit pregătire academică. De exemplu, inginerul agronom care vinde produse destinate agriculturii, sau absolventul de Politehnică care face business development în IT.

„Angajatorii apreciază consistența și prețuiesc candidații care se folosesc de background-ul lor și se concentrează pe el. Noi recomandăm ca nu doar activitatea profesională ci și procesul de căutare a unui nou loc de muncă să fie canalizat, adică să nu se aplice la orice post vacant, ci candidatul să gândească focusat la un anume domeniu, mai ales că atunci când cunoaște bine un domeniu, are și o rețea de contacte utilă în cadrul acestuia”, spune Maria Buznea.

În general, în vânzări, angajatorii preferă candidați cu minimum trei ani de experiență în interacțiunea cu clienții, pornind de la premisa că aceștia pot să dea cel mai rapid rezultate la locul de muncă.
Companiile mici tind să caute candidați care ajung la perfomanță într-un timp scurt, în vreme ce companiile mari sunt mai dispuse să suplimenteze experiența candidatului la noul loc de muncă, printr-o perioadă de integrare și învățare, cuprinsă între trei şi şase luni, explică Maria Buznea.

În ultima vreme, sunt preferați pentru posturile din vânzări candidații care au avut experiență în vânzări și administrare portofolii în domeniul bancar. Angajatorii cred că aceștia au avut expunere mai mare la diverse industrii dintr-un singur rol profesional și că sunt mai atenți la calitatea vânzării și la calitatea relației cu clientul, datorită mediului riguros și atent evaluat din bănci, ne spune Maria Buznea.

Criteriile obligatorii de eligibilitate pentru locurile de muncă disponibile în marketing, în 2014

În acest domeniu, angajatorii caută oameni cu experiență în industrii similare sau complementare celei pentru care candidează, spre deosebire de domeniul vânzărilor.

Sunt căutaţi şi în acest an în special candidați cu experiență în companii din domeniul bunurilor de larg consum (FMCG), pentru că activitatea din aceste companii acoperă un spectru larg de acțiuni și procese de marketing, ceea ce face ca aceşti oameni să dobândească o viziune largă a profesiei și expunere la multiple fațete ale acesteia, explică Maria Buznea.

Caracteristicile de personalitate dezirabile la candidatul din domeniul marketingului se referă tot la abilităţile interpersonale, în mod particular la capacitatea acestuia de relaționa cu alte departamente și oameni din poziţii cât mai diferite din companie și de a gestiona complexitatea unor structuri uneori foarte mari.

Angajatorii nu-și doresc „tehnicieni” puri, ci persoane cu un grad ridicat de autonomie, capabile să se descurce în situații și organizații complexe și să obțină resursele și aprobările necesare pentru a-și implementa proiectele și acțiunile”, ne-a explicat Maria Buznea.

În domeniul marketingului sunt încă avantajați și candidații cu experiență în agenții de media, marketing, PR sau publicitate, valoroşi datorită experienţei dobândite în urma gestionării proiectelor foarte diferite în care au fost implicați.

„Pe baza profilurilor solicitate de către clienți din industrii foarte variate, observăm însă că această tendință este mai puțin accentuată decât în urmă cu 3-5 ani, când numărul candidaților specializați într-un anume domeniu era mai restrâns. Pe măsură ce profesia a evoluat, piața s-a maturizat la rândul ei și cere o cunoaștere aprofundată a specificului sectorului de activitate”, a adăugat Maria Buznea.

În contabilitate și finanțe se caută oameni dispuşi să muncească pe termen lung în compania în care vor să se angajeze.

În aceste domenii, angajatorii continuă să prefere candidați care au experiență în companii de audit sau servicii contabile, pentru că le oferă expunere la procese financiare cât mai eterogene iar experienţa în aceste companii şi domenii le dezvoltă capacitatea de a organizare a muncii, ne-a spus Maria Buznea.

Recrutorul a subliniat că angajatorii preferă oameni care au fost stabili profesional, şi care sunt dispuşi să rămână pe termen lung în compania în care vor să se angajeze.

Angajatorii analizează experiența candidaților și din punct de vedere a stabilității acesteia, iar în interviu, pe lângă abilitățile tehnice, urmăresc adesea interesul și intenția candidatului de a rămâne pe termen lung în compania angajatoare, explică Maria Buznea.

Printre trăsăturile de personalitate căutate de angajatori se numără meticulozitatea și atenția la detalii, pe care recrutorul încearcă să le identifice prin interviuri structurate, chestionare de abilitate sau prin teste de abilități intelectuale. De asemenea, angajatorii caută oameni cu solide abilităţi de analiză și sinteză.

În inginerie se caută oameni cu expertiză în arii de activitate foarte nişate

Cei mai căutaţi căutaţi în domeniul ingineriei au formare academică cât mai nișată și aprofundată în specializarea în care vor să se angajeze, dublată de experienţă relevantă în domeniu.

„Angajatorii caută consistență din punctul de vedere al experienței care se succede formării, fiind interesați mai ales de tipul de proiecte și de nivelul de implicare pe care l-au avut candidații, însă nu există ingrediente universal valabile, atât tipul de expunere, cât și cerințele privind experiența acumulată diferind destul de mult de la angajator la angajator”, atrage atenţia Maria Buznea.

Cei mai căutați candidaţi au pe lângă competențe tehnice și abilități interpersonale, a căror importanță crește în cazul celor care se află într-un post care presupune coordonare sau expunere către client – de exemplu, în poziţiile de suport tehnic sau suport de vânzări, spun recrutorii ManpowerGroup.

Angajatorii nu caută neapărat candidați cu experiență într-un anume tip de organizație, în schimb motivația pentru domeniul sau postul pentru care candidează trebuie să fie solidă, şi mai ales convingător argumentată la interviul de angajare.

„Candidatul trebui să aibă o imagine foarte clară a motivelor pentru care își dorește respectivul job, și să poată la o adică să justifice o opțiune precum inginer electrician în industria eoliană”, explică Maria Buznea.

În acest moment, sunt mai căutați pe piață inginerii din domeniul electrică și electronică, pentru care cererea este mai mare decât pentru ingineri mecanici sau chimiști, deși și aceste tipuri de formare rămân căutate de angajatori.

IT-ul rămâne piață candidaților pe care se bat angajatorii

În domeniul IT, recrutorii se uită în primul rând la competențele tehnice ale candidatului şi în subsidiar la personalitatea lui. Astfel că, recrutorii sunt în primul rând interesaţi de tehnologiile pe care le stăpânește candidatul și tipurile de proiecte la care a fost expus anterior.

IT-ul este o piața de recrutare în care, din ce în ce mai mult, angajatorii sunt în competiție pentru candidați, încercând să se diferențieze de alți angajatori prin pachete de beneficii mai diversificate și mai atractive și să-și păstreze angajații valoroși, ne-a spus Maria Buznea.

„Din punct de vedere al experienței, pentru angajatori contează însă mediul de lucru în care a lucrat candidatul (mai structurat sau mai relaxat), precum și preferința candidatului pentru un anume mod de lucru și tip de mediu, preferință care trebuie să corespundă cu structura și modul de operare a potențialului angajator,” a adăugat Maria Buznea.

Doi candidaţi cu profiluri profesionale similare concurează pentru acelaşi post. Pe care-l alege recrutorul

În majoritatea profesiilor, indiferent de domeniu şi organizaţie, personalitatea este un factor de diferențiere între doi candidați cu pregătire, experiență și competență comparabile, însă principalul etalon este potrivirea dintre candidat și cerințele-cheie ale postului vizat, ne-a spus Maria Buznea.

Recrutorul ne-a atras atenţia că nu există un candidat ideal la modul general, ci doar un candidat potrivit pentru un anumit angajator, la un moment dat, şi că trebuie să ne ferim de generalizări și simplificări excesive ale cerințelor pieței.