Bucur Obor Bucureşti (BUCU), administratorul complexului comercial cu acelaşi nume din Capitală, a obţinut venituri totale de 16,4 milioane de lei, pe primele nouă luni ale anului 2014, „din care ponderea cea mai importantă o reprezintă veniturile din chirii şi recuperarea utilităţilor aferente contractelor de chirie”, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Veniturile din chirii s-au ridicat la peste 9,7 milioane de lei, adică la o pondere de 59,5% din totalul veniturilor. Cifra de afaceri netă a fost de 11 milioane de lei şi nu mai puţin de 49% din aceasta a rămas în conturile companiei, ca profit net.
Suprafaţa închiriată de Bucur Obor este de aproape 10.200 de metri pătraţi, adică aproape 61% din suprafaţa totală. Restul suprafeţei face obiectul a 91 de asociaţii în participaţiune.
Bucur Obor (BUCU) este tranzacţionată pe piaţa Rasdaq a BVB, unde este evaluată la 54,5 milioane de lei, potrivit preţului celei mai recente tranzacţii, din 18 septembrie 2014. Acţiunile BUCU au fost suspendate de la tranzacţionare de Autoritatea de Supraveghere Financiare (ASF), ca urmare a litigiilor dintre principalii acţionari, Laurenţiu Postovaru, care are 32 % din acţiunile companiei, Amadeus Group, o companie controlată de Postovaru (17,8%) şi Gelu Manea (16%).
Litigiile se derulează în condiţiile în care, în zonă, sunt proiectate două mari investiţii în mall-uri. Unul dintre acestea este proiectul „Veranda”, derulat de omul de afaceri Florin Pogonaru prin intermediul Prodplast Imobiliare.
Mall-ul Veranda va fi chiar aflat vizavi de Piata Bucur Obor, va avea peste 100 de magazine, un hipermarket Carrefour, o zona verde de 15.000 de mp, cu parcuri, locuri de joaca pentru copii, terenuri de sport si terase si 1.200 locuri de parcare, după o investiţie de 60 de milioane de euro.
În replică, la un moment dat, directorul Gelu Manea, încă aflat la conducerea Bucur Obor, îşi propunea un proiect de „remodelare” a complexului, în urma unei investiţii de peste patru milioane de euro. Remodelarea includea un magazin de tip discount la parter şi buticuri cu branduri internaţionale de modă la parter şi mezanin, potrivit ZF.ro. Urma să mai rămână jumătate din chiriaşii acutali (circa 300), majoritatea magazine de stofe şi ţesături.
Planurile de remodelare sunt însă vechi de circa doi ani.
Gelu Manea şi încă un administrator nu au fost descărcaţi de gestiune de acţionari în AGA din 30 octombrie 2014 şi împotriva lor s-a pornit o acţiune „în răspundere”, despre care vor fi date detalii în AGA din 17 decembrie.
Compania este reprezentată de casa de avocatură Muşat şi Asociaţii, care este şi cea care transmite raportările la bursă, BUCU i-a dat în judecată pe foştii administratori Gelu Manea şi Gheorghe Pistol.