Profit peste estimări la ArcelorMittal: Cererea pentru oţel în SUA compensează declinul preţului la minereul de fier

Economica.net
07 11. 2014
_arcelormittal_dunkerque_mardyck_12446000

ArcelorMittal a revizuit în creştere estimarea privind cererea din SUA în acest an, după ce profitul la afacerile din America de Nord s-au dublat comparativ cu precedentele trei luni. Consumul în SUA ar urma să crească anul acesta cu 8,75%, faţă de un avans de 5% estimat anterior. Compania şi-a redus estimările privind consumul global de oţel din cauza încetinirii în China şi a declinului din Brazilia şi ţările din fosta Uniune Sovietică, , scrie Agerpres.

ArcelorMittal se bazează pe redresarea economiei americane pentru a contracara declinul accentuat al preţului minereului de fier, care afectează profiturile minelor deţinute de companie. Săptămâna aceasta preţul minereului de fier a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.

‘Rezultatele din acest trimestru arată o îmbunătăţire considerabilă a afacerilor din sectorul oţelului, care au compensat declinul preţului minereului de fier. Pe baza actualelor condiţii de pe piaţă, nu estimez o deteriorare a performanţei noastre în trimestrul patru din 2014’, a afirmat directorul general, Lakshmi Mittal.

În perioada iulie-septembrie 2014, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a urcat la 1,91 miliarde de dolari, de la 1,71 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2013, în timp ce analiştii estimau un câştig de 1,81 miliarde de dolari.

ArcelorMittal şi-a menţinut estimarea privind obţinerea unui profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare de peste şapte miliarde de dolari în 2014, analiştii estimând 7,2 miliarde de dolari.

Profitul net a urcat la 22 milioane de dolari în perioada iulie-septembrie 2014, faţă de pierderi de 193 milioane de dolari în trimestrul trei din 2013.

Datoria netă a companiei a urcat la 17,8 miliarde de dolari, la 30 septembrie 2014. ArcelorMittal încearcă să-şi reducă datoria la aproximativ 15 miliarde de dolari, după ce ratingul său de credit a fost retrogradat de agenţiile de evaluare financiară Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s şi Fitch Ratings sub nivelul ‘recomandat pentru investiţii’ (investment grade).

ArcelorMittal, prezentă şi în România, este cea mai mare companie siderurgică şi minieră integrată din lume, cu activitate în peste 60 de ţări. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi (est), Iaşi (est), Roman (nord-est) şi Hunedoara (centru).