Profitul Petrom se prăbuşeşte în al treilea trimestru al anului, creştere de 3% la nouă luni
Petrom a avut un profit net de doar 785 de milioane de lei în al treilea trimestru al anului, în scădere cu 43% faţă de cele 1,38 miliarde de lei întregistrate în al treilea trimestru din 2018.
Rezultatele au fost influenţate de un cost special legat de provizionarea unor cheltuieli de mediu cu fosta rafinărie Arpechim, dar şi de preţurile mai mici din piaţă.
“Elementele speciale cuprind cheltuieli nete in valoare de (246) mil lei, in principal aferente costurilor viitoare estimate pentru remedierea solului in legatura cu rafinaria Arpechim, in timp ce pierderile din detinerea stocurilor au fost in suma de (44) mil lei in T3/19.
In T3/18, am inregistrat cheltuieli speciale nete in valoare de (63) mil lei si castiguri din detinerea stocurilor in suma de 59 mil lei. Rezultatul din exploatare in T3/19 in suma de 939 mil lei, a fost cu 44% mai mic comparativ cu T3/18, fiind influentat in principal de conditiile de piata nefavorabile ale pretului titeiului si de estimarea costurilor viitoare pentru remedierea solului in legatura cu rafinaria Arpechim”, arată raportul companiei.
Investiţiile companiei au crescut în al treilea trimestru cu 8% faţă de perioada similară din anul trecut, până la un miliard de lei, dar pe ansamblul celor nouă luni, ele sunt cu 10% mai mici faţă de 2018, ajungând la 2,8 miliarde de lei.
Pe segmentul de explorare şi producţie, “rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a scazut cu 43%, la 546 mil. lei, fiind influenţat în principal de scăderea preţurilor ţiţeiului şi a volumelor de hidrocarburi, precum şi de creşterea cheltuielilor de explorare. Acestea au fost parţial compensate de efectul favorabil al cursului de schimb (USD cu 6% mai puternic fata de RON) şi de preturile mai ridicate la gaze naturale. În T3/19, elementele speciale au fost în suma de (34) mil. lei, reflectand in principal costurile cu restructurarea personalului. Rezultatul din exploatare raportat a scazut cu 46%, la 512. mil lei”, arată compania.
Producţia totală de hidrocarburi a scăzut cu 6%, atât în trimestrul trei al lui 2019, cât şi în cele nouă luni din an, comparativ cu situaţia din 2018 şi a ajuns la 150.000 de barili echivalent petrol pe zi. Scăderea a fost mai mică la petrol şi condensat (4% în trimestrul 3 şi 3% la nouă luni), şi mai mare la gaze: 8% în ambele raportări. Cauza principală este declinul natural al zăcămintelor, alături de transferul unor blocuri marginale şi de unele lucrări de mentenanţă.
Pe segmentul downstream, “rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost stabil la 637 mil. lei in T3/19 (T3/18: 639 mil lei), reflectând o îmbunătaţire a rezultatului segmentului Downstream Oil şi un rezultat mai slab al segmentului Downstream Gas. Rezultatul din exploatare raportat a fost de 383 mil lei, reflectând elemente speciale de natura cheltuielilor în valoare de (205) mil. lei (in principal legate de costurile viitoare estimate pentru remedierea solului in legatură cu rafinăria Arpechim), şi pierderi din deţinerea stocurilor, de (49) mil .lei (generate de scaderea cotatiilor).În T3/19, rezultatul operational CCA excluzand elementele speciale din Downstream Oil a crescut la 580 mil lei (T3/18: 544 mil lei), sustinut de performanta operationala excelenta, intr-un mediu al marjei de rafinare favorabil, similar cu cel din T3/18, si in contextul unei cereri crescute pentru produsele rafinate”, arată compania.
Rafinăria de la Brazi a procesat 1,23 milioane de tone de ţiţei, în T3, cu 3% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, rata de utilizare a rafinăriei fiind de 99%. Vânzările totale de carbiuranţi au crescut cu 7% în T3 (11% creştere la nouă luni), creşterea vânzărilor prin benzinării fiind de 4% pentru ambele raportări.
Vânzările de gaze au crescut accelerat, inclusiv cu gaze importate, în contextul în care Petrom este obligată să vândă gaze din producţia internă pentru consumatorii casnici la preţ plafonat.
“In T3/19, volumele vanzarilor totale de gaze naturale ale OMV Petrom au crescut cu 37% comparativ cu T3/18 la 13,37 TWh, iar volumele de gaze naturale vandute tertilor au fost cu 49% mai mari fata de T3/18; sustinut de achizitiile de la terti, OMV Petrom a reusit sa isi mentina portofoliul de clienti in contextul obligatiilor de a livra gaze naturale catre piata reglementata si de a tranzactiona gaze naturale pe pietele centralizate.
La sfarsitul T3/19, OMV Petrom avea 4,3 TWh de gaze naturale in depozitele subterane, fata de 3,5 TWh la sfarsitul T3/18. OMV Petrom a furnizat gaze naturale pe piata reglementata, livrand 4,47 TWh in T3/19 catre consumatorii casnici si producatorii de energie termica pentru livrarile catre consumatorii casnici, conform alocarii in vigoare. In plus, pe pietele centralizate, OMV Petrom a vandut 12,3 TWh prin diverse produse standard in T3/19 la un pret mediu comparabil cu pretul pietei”, spune compania.
Producţia de energie electrică a rămas constantă, la circa 1 TWh, în T3, jumătate din producţia centralei de la Brazi mergând către piaţa reglementată în această perioadă.
“Conform datelor curente disponibile din partea operatorului de sistem, cererea nationala de electricitate a ramas stabila comparativ cu acelasi trimestru din 2018, in timp ce productia nationala de electricitate a scazut cu 14%, in principal din cauza contributiei reduse a productiei din surse hidrologice, astfel Romania devenind importator net in T3/19. Centrala electrica Brazi a generat o productie neta de electricitate comparabila cu cea din T3/18 (T3/19: 1,00 TWh, T3/18: 1,04 TWh) pe baza unor marje puternice, similare in cele doua trimestre; din productia din T3/19, 0,48 TWh au fost livrati pietei reglementate de electricitate la pretul de 259,58 lei/MWh”, spune compania.