Guvernul se împrumută iar în euro. Detalii exclusive despre costuri, perioadă și sume. De ce a fost deprecierea leului și un lucru bun
Rata cuponului este de 0,4%, potrivit documentelor studiate de ECONOMICA.NET.
După emisiunea internaţională de bonduri româneşti din luna ianuarie, Ministerul Finanţelor continuă seria de împrumuturi în condiții favorabile: la sfârşitul săptămânii trecute, în a doua parte a zilei, Finanţele au anunţat inclusive pe Bloomberg lansarea unei emisiuni de titluri de stat în euro, pe 5 ani, în data de 25 februarie. Noua emisiune de titluri în valută, necuprinsă în prospectul iniţial pentru luna februarie, beneficiază de cel puţin două avantaje nete.
Pe 24 februarie se eliberează în piaţă peste 600 de milioane de euro, bani rezultaţi din reducerea de către BNR a ratei rezervei minime obligatorii pe care băpncile sunt oblgate să o constituie la banca centrală. Fără creditare în valută, instituţiile de credit vor utiliza aceşti bani, majoritar pentru plasamente în titluri de stat în valută. Ceea ce înseamnă că emisiunea de marţi vafi cel mai probabil suprasubscrisă.
Al doilea element în favoarea emisiunii titlurilor de stat în euro pe piaţa locală este dat chiar de recenta depreciere acursului de schimb. Un euro de peste 4,8 lei va permite Finanţelor ca în momentul conversiei banilor încasaţi de la bănci în contul titlurilor de stat în euro să încaseze mai mulţi lei pentru finanţarea deficitului şi plata ajutoareleor sociale, salariilor, etc.
Cost cât se poate de redus
Pe deasupra, noua emisiune de titluri de stat în euro are un cost foarte bun pentru Finanţe: rata cuponului este de 0,4% pentru plasamentul pe cinci ani,în condiţiile în care ratele obţinute la extern au fost cuprinse între 2% şi 3,5% la euro, e adevărat pentru împrumuturi pe 12 şi 30 de ani. Cotaţiile Bloomberg la 5 ani pentru România sunt acum în jur de 0,37%, dar prima de risc solicitată ar conduce probabil la un cost mai mare decât cel de 0,4% pe care statul român are toate şansele să îl obţină săptămâna aceasta prin împrumutul în euro lansat pe piaţa locală.
În luna ianuarie 2020, statul s-a împrumutat cu peste 6 miliarde lei de pe piața internă, cu 19.5% peste volumul programat, de 4,4 miliarde de lei. În plus, România s-a împrumutat, în 21 ianuarie, 3 miliarde de euro de pe piaţa externă, prin două emisiuni de obligaţiuni cu scadenţe la 12 şi la 30 de ani, iar pentru scadenţa la 12 ani ţara a obţinut cel mai ieftin cost din istorie, după cum a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
În schimb, pentru luna februarie, statul a planificat licitații pe piața internă în volum de 5 miliarde lei, cu 16.3% sub cel realizat în ianuarie. Foarte probabil şi acest target va fi depăşit chiar dacă nu vom mai avea neapărat un trend descrescător al dobânzilor. Până pe 21 februarie 2020, MF împrumutase déjà de pe piaţa internă 6,16 miliarde de lei, conform statisticilor BNR.
Vezi aici și o analiză care arată de ce România va continua să se împrumute din ce în ce mai ieftin.