Profitul Alpha Bank a crescut în T1, în urma reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante
În primele trei luni din acest an, profitul net a urcat la 48,1 milioane de euro (54,05 milioane de dolari), faţă de un câştig de 20,1 milioane de euro în trimestrul patru din 2016, în linie cu estimările analiştilor.
‘Continuăm să ne concentrăm pe planul nostru de limitare a creditele neperformante şi de îmbunătăţire a performanţelor noastre. Finalizarea acordului cu creditorii internaţionali va restabili încrederea şi va facilita revenirea pe creştere a economiei Greciei în acest an’, a afirmat directorul general Dimitris Mantzounis. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine 11% din Alpha Bank.
După şase luni de negocieri care au afectat economia şi activitatea băncilor elene, la începutul lunii mai, autorităţile de la Atena au ajuns în sfârşit la un acord cu creditorii cu privire la reformele care trebuie adoptate în schimbul eliberării unor noi tranşe din acordul de asistenţă financiară.
Alpha şi-a redus stocul de creditele neperformante cu 123 de milioane de euro, astfel încât la sfârşitul lunii martie, ponderea creditelor neperformante a scăzut la 38,1% din portofoliul de credite.
Provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut cu 19% în primele trei luni din acest an, la 247 de milioane de euro, de la 304 milioane în trimestrul patru din 2016.
Băncile greceşti au intrat în criza financiară din 2008 cu credite neperformante de 14,5 miliarde euro, aproximativ 5,5% din portofoliile lor de credite. Anul trecut creditele neperformante au ajuns la 106,9 miliarde euro iar băncile au convenit cu autorităţile de reglementare ţinte ambiţioase privind reducerea creditelor neperformante la 66,7 miliarde euro în 2019 urmând ca ponderea creditelor neperformante în portofoliile de credite să scadă la 34% în 2019 de la 51% la finele lui 2016.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.