Profitul Antibiotice Iaşi a crescut cu 62%, în primele 9 luni din 2022
„Creşterea veniturilor a generat randamente superioare, pe fondul majorării vânzărilor de produse în piaţa internă şi internaţională, într-o structură favorabilă profitului. De asemenea, majorarea indicatorului de profitabilitate este consecinţa unui management riguros al cheltuielilor operaţionale ce are ca scop maximizarea randamentelor de operare. Creşterea profitabilităţii a fost susţinută şi prin strategia de reducere a consumurilor de utilităţi, ca urmare a investiţiilor realizate anterior în up-gradarea şi modernizarea infrastructurii proprii”, anunță un comunicat de presă.
Veniturile din vânzări ale companiei s-au ridicat în perioada menţionată la 361,7 milioane lei, cu 47% mai mari comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2021, când valoarea acestora a fost de 245,7 milioane lei. Veniturile realizate pe piaţa internă au fost de 220 milioane lei, o pondere de 83% fiind reprezentată de vânzările de medicamente cu prescripţie medicală, ce au preţuri strict reglementate.
În primele 9 luni ale anului 2022, vânzările pe canalul hospital au crescut cu 27%, până la valoarea de 99 milioane lei, în comparaţie cu 78 milioane lei în primele 9 luni din 2021. Principalele produse valorificate pe canalul hospital sunt medicamentele antiinfecţioase injectabile, pentru care compania deţine singura capacitate de producţie certificată GMP din România.
Exportul de medicamente şi substanţe active în primele 9 luni ale anului au fost în valoarea de 141,7 milioane lei, în creştere cu 48% raportat la perioada similară a anului trecut (95,7 milioane lei). Pentru Nistatină, substanţă activă, veniturile realizate în primele 9 luni din 2022 au fost de 59,4 milioane lei, cu 66% peste valoarea înregistrată în perioada similară a anului precedent (35,7 milioane lei).
„Aceste valori se explică prin contextul revenirii pe un trend de creştere, post-pandemie, pentru produsele finite ce au la bază substanţa activă Nistatină, pe toate pieţele unde Antibiotice este prezentă şi cu precădere în Statele Unite ale Americii, Europa, America Latină, Asia Pacific, dar şi prin adoptarea unor strategii de marketing adaptate la specificul pieţelor ţintă”, explică reprezentanţii companiei.
Vânzările de produse finite pe pieţele internaţionale au înregistrat în primele 9 luni din 2022 o majorare cu 37%, până la valoarea de 82,3 milioane lei. Produsele antiinfecţioase şi cardiovasculare sunt printre cele mai solicitate produse la export în teritorii noi – Marea Britanie, Danemarca, Olanda, precum şi în destinaţii consacrate ca Statele Unite ale Americii, Vietnam, Republica Moldova, Serbia.
Totodată, în SUA, Antibiotice este unul dintre principalii furnizori de medicamente antiinfecţioase sterile injectabile. Un număr de 8 medicamente sunt înregistrate pe această piaţă, iar gama Nafcilină şi gama Ampiplus deţin o cotă de piaţă de 27%, respectiv 11% (conform datelor de piaţă IQVIA).
În Vietnam, ca urmare a prezenţei constante în ultimii 10 ani, Antibiotice deţine cote de piaţă între 30% şi 40%, pentru unele produse betalactamice injectabile ce sunt distribuite în principalele spitale din ţară.
În ceea ce priveşte investiţiile, în primele 9 luni ale anului 2022 au fost investiţi 32,37 milioane lei pentru dezvoltarea strategică a companiei şi consolidarea afacerii. Aceste investiţii au vizat dezvoltarea capacităţilor de producţie, a portofoliului de produse noi prin cercetare proprie şi in-licensing, precum şi implementare de proiecte de eficienţă energetică în vederea adaptării platformei industriale şi logisticii existente, la noile planuri de perspectivă.
Investiţiile pentru dezvoltare strategică, în valoare de 11,97 milioane lei, au presupus dezvoltarea portofoliului de produse (7,83 milioane lei) şi noi site-uri de producţie (4,14 milioane lei).
Investiţiile pentru consolidarea afacerii, în valoare de 20,40 milioane lei, s-au axat pe tehnologia informaţiei, telecomunicaţii şi digitalizarea proceselor (1,39 milioane lei), adaptarea la tendinţele de dezvoltare a platformei industriale, a infrastructurilor de alimentare şi distribuţie utilităţi, depozitare materii prime şi produse finite, transport şi conectare la sistemul de drumuri naţionale (10,47 milioane lei), sistemul de management integrat (1,52 milioane lei) şi modernizarea site-urilor şi echipamentelor (7,02 milioane lei).
Totodată, au fost demarate procedurile pentru implementarea proiectului Centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, care va asigura 25% din consumul propriu de energie al companiei, din energie produsă 100% din resurse regenerabile.
În perioada ianuarie-septembrie 2022, gradul de îndatorare al companiei a scăzut la 18%, comparativ cu 29,7% cât a fost în perioada similară a anului precedent.
Gradul de îndatorare calculat ca raport între capitalul împrumutat şi capitalul propriu a scăzut prin măsuri de îmbunătăţire a managementului fluxurilor financiare, precum reducerea perioadelor de recuperare a creanţelor, reaşezarea termenelor de plată la furnizori şi restructurarea datoriilor bancare.
Antibiotice Iaşi este listată la categoria Prremium a Bursei de Valori Bucureşti din anul 1997. Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Sănătăţii, cu o cotă de 53,0173% din capitalul subscris şi vărsat.