Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a anunţat marţi că industria bancară din Statele Unite a înregistrat un profit de 38,7 miliarde de dolari în perioada iulie-septembrie 2014, faţă de 36,1 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2013, date care arată că sectorul bancar din SUA continuă să se redreseze de pe urma crizei financiare globale.
Pentru prima dată în ultimii cinci ani, băncile au pus deoparte mai mulţi bani pentru credite neperformante. În trimestrul trei din 2014, valoarea totală a provizioanelor pentru creditele neperformante s-a ridicat la 7,2 miliarde de dolari, un avans de 23,9% faţă de perioada similară din 2013.
Procentajul băncilor neprofitabile a scăzut la 6,4% din totalul instituţiilor, faţă de 8,7% în urmă cu un an. Numărul băncilor cu probleme a scăzut la 329 în trimestrul trei din 2014, cel mai redus nivel de la începutul lui 2009.
‘Cel mai important, în trimestrul trei creşterea profitului s-a bazat pe majorarea venitului, în loc să scadă provizioanele pentru creditele neperformante. Această evoluţie poate reprezenta o fundaţie mai sustenabilă pentru continuarea sporirii câştigurilor sectorului bancar’, a apreciat preşedintele FDIC, Martin Gruenberg.
Veniturile totale industriei bancare au urcat cu 4,8%, la 171,3 miliarde de dolari, în perioada iulie-septembrie 2014, fiind cel mai ridicat avans al veniturilor de la sfârşitul lui 2009, a anunţat FDIC
De asemenea, veniturile din tranzacţionare şi din vânzarea de credite au crescut cu 25,3% în trimestrul trei din 2014, în timp ce veniturile nete din dobânzi au urcat cu 2,3%.
Pe lângă funcţia de asigurare a depozitelor bancare, FDIC are şi rolul de a controla şi reglementa aproape 7.000 de instituţii bancare din SUA.