Potrivit unui comunicat al instituţiei financiare, în 2020, veniturile nete din dobânzi au totalizat 2,017 miliarde euro, faţă de 2,686 miliarde euro în 2019. Veniturile nete din dobânzi la activele externe de rezervă au scăzut la 474 de milioane euro, iar veniturile nete din dobânzi rezultate din titlurile de valoare deţinute în scopuri de politică monetară au coborât la 1,337 miliarde euro, faţă de 1,447 miliarde euro în 2019, în principal ca urmare a scăderii veniturilor din dobânzi aferente programului destinat pieţelor titlurilor de valoare (Securities Markets Programme – SMP), ca rezultat al răscumpărărilor.
Câştigurile realizate din operaţiuni financiare au urcat la 342 de milioane euro (faţă de 197 de milioane euro în 2019). Creşterea s-a datorat în principal câştigurilor din preţ mai mari aferente vânzărilor de titluri în dolari SUA, în condiţiile în care scăderea randamentelor obligaţiunilor în dolari SUA în anul 2020 a avut o influenţă pozitivă asupra valorii de piaţă a acestora.
În paralel, cheltuielile totale de personal s-au majorat la 646 de milioane euro (faţă de 566 de milioane euro în 2019), ca urmare a creşterilor înregistrate de numărul mediu de angajaţi în 2020, cu precădere în domeniul supravegherii bancare, şi de cheltuielile legate de alte beneficii post-angajare generate de evaluarea actuarială la sfârşitul anului 2020. Alte cheltuieli administrative s-au redus la 553 de milioane euro (faţă de 590 de milioane euro în 2019), în principal pe seama scăderii cheltuielilor legate de asistenţa constând în consultanţă externă şi de deplasările profesionale.
În schimb, veniturile din taxe de supraveghere, care provin din taxele percepute în vederea recuperării cheltuielilor suportate de BCE în îndeplinirea atribuţiilor sale de supraveghere, s-au ridicat la 535 de milioane euro (faţă de 537 de milioane euro în 2019). Scăderea uşoară înregistrată de acestea în anul 2020 a fost generată de nivelul mai redus al cheltuielilor administrative asociate atribuţiilor de supraveghere, care anulează complet cheltuielile de personal mai mari ca urmare a creşterii numărului mediu de membri ai personalului în domeniul supravegherii bancare.
Profitul BCE este distribuit băncilor centrale naţionale din zona euro. La data de 29 ianuarie 2021, Consiliul guvernatorilor a decis să efectueze o distribuire provizorie a profitului, în valoare de 1, 260 miliarde euro, între băncile centrale naţionale din zona euro. În şedinţa de ieri, Consiliul guvernatorilor a decis să distribuie profitul rămas, în valoare de 383 de milioane euro, la 19 februarie 2021.
Volumul total al bilanţului BCE s-a majorat cu 112 miliarde euro, până la 569 de miliarde euro. Această creştere s-a datorat cu precădere titlurilor de valoare achiziţionate în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) şi al programului de achiziţionare de active (asset purchase programme – APP).
La sfârşitul anului 2020, bilanţul consolidat al Eurosistemului, care cuprinde active şi pasive ale băncilor centrale naţionale din zona euro şi ale BCE faţă de terţi, s-a situat la 6.979 de miliarde euro (faţă de 4.671 de miliarde euro în 2019). Majorarea înregistrată comparativ cu exerciţiul precedent s-a datorat, în principal, creşterii volumului de operaţiuni de refinanţare ale Eurosistemului, ca urmare a celei de-a treia serii de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen mai lung (OTRTL III), precum şi a titlurilor de valoare achiziţionate în cadrul PEPP şi al APP.