Profitul BP, afectat în continuare de deversarea din 2010

Economica.net
01 05. 2012
bplogo_28168300

Rezultatul exclude câştigurile excepţionale, precum cele obţinute în urma vânzărilor de active, şi este în scădere faţă de nivelul de 5,5 miliarde dolari din primele trei luni ale anului trecut.

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Reuters indica un profit de 5,1 miliarde de dolari.
Profitul net total al grupului petrolier, incluzând elemente excepţionale, a scăzut în perioada analizată cu circa 20%, de la 7,3 miliarde dolari la 5,9 miliarde dolari.

Veniturile BP au crescut totodată cu 9,2%, de la 88,4 miliarde dolari la 96,6 miliarde dolari, datorită aprecierii cotaţiilor petrolului.

Grupul a arătat că va continua programul de vânzare a activelor, următoarele proprietăţi vizate fiind mai multe blocuri din Golful Mexic. BP a subliniat că nu vrea să se retragă din Golf în urma deversării petroliere dezastruoase de anul trecut, ci să se concentreze pe exploatările mai mari din zonă.

Producţia de petrol şi gaze a grupului, excluzând joint venture-ul rus TNK-BP, a scăzut în primul trimescu cu 6%, la 2,45 milioane barili echivalent petrol pe zi. Spre comparaţie, producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom, cea mai mare companie românească, a fost de 184.000 barili echivalent petrol pe zi în primul trimestru.

Directorul general al BP, Bob Dudley, încearcă să convingă investitorii că grupul a depăşit criza provocată de deversarea din 2010 din Golful Mexic prin vânzarea unor active, câştigarea unor licenţe de foraj maritim la mare adâncime şi de exploatare a gazelor de şist în SUA, şi prin creşterea dividendului, notează Bloomberg.

BP a purtat discuţii cu Departamentul Justiţiei din SUA, încercând să încheie o înţelegere privind daunele la care este expus pentru poluarea Golfului, care ar putea ajunge la 17,6 miliarde de dolari.

Compania va finaliza în acest an contribuţiile la fondul de 20 miliarde dolari destinat despăgubirii victimelor deversării.

Guvernul SUA a intentat în aprilie prima acţiune penală privind deversarea din 2010 din Golful Mexic, îndreptată împotriva unui inginer de la BP acuzat că a distrus documente relevante pentru anchetarea incidentului.